Munkában az iszlám köztársaság – dolgozó nőknek kötelező a fejkendő

Az új rendelet azokra a nőkre vonatkozik, akik közalkalmazottként dolgoznak Gambiában, amelyet nem rég iszlam államnak kiáltott ki az apró nyugat-afrikai ország teljhatalmú elnöke.

A minisztériumokban, a közhivatalokban és állami cégeknél dolgozó nőknek gyakorlatilag tetőtől talpig be kell öltözniük és fejkendőt is hordaniuk kell, aminek teljesen el kell, hogy takarja a hajkoronájukat. Még egy hajszál sem lóghat ki a kendő alól, mert különben nagy baj lesz belőle. A gambiai oktatásügyi minisztérium egyik magas rangú hivatalnoka is megerősítette a napokban bevezetett rendeletet, és egy fénymásolatot is eljuttatott az AFP hírügynökségnek a dokumentumról, ami az összes minisztériumba eljutott,  de részletekbe már nem mert bocsátkozni.

Mindenesetre az új rendelet azután került bevezetésre, miután Yahya Jammeh elnök december közepén Gambiát iszlám köztársasággá nyilvánította. Ezt a lépését azzal indokolta, hogy az ország lakosságának  90% muszlim. Az elnök azonban biztosította az országban élő keresztényeket, hogy továbbra gyakorolhatják vallásukat, amit tiszteletben fognak tartani, sőt a karácsonyt is megtarthatják. A keresztény nők pedig továbbra is úgy öltözködhetnek, ahogyan akarnak – tette hozzá Gambia fura ura, aki már nem először került a nemzetközi figyelem központjába, extrém lépéseivel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez