Nem fehéríthetik többé a bőrüket Elefántcsontpart lakói

Egészségügyi okokból betiltották ugyanis a fehérítő krémeket, amelyek elsősorban a fiatal lányok körében voltak rendkívül népszerűek.

Az elefántcsontparti egészségügyi minisztérium szakértők bevonásával döntött a bőrfehérítő kozmetikai szerek betiltásáról, mivel azok súlyos betegségek kialakulását segíthetik elő. Justine Kluk brit bőrgyógyász a BBC-nek elmondta, hogy a legtöbb forgalomban lévő bőrfehérítő terméket soha nem vizsgálták be, és a többségük nagy mennyiségben tartalmaz rendkívül veszélyes alkotóelemeket. Ilyen például a higany és a különböző szteroidok, amelyek súlyosan roncsolják és vékonyítják a bőrt. Mellékhatásként pedig látászavarokat, főként glaukómát vagy más néven zöld hályogot és vizesedést okoznak. A bőrfehérítő krémek egész testen való használata pedig magas vérnyomást, súlygyarapodást és a kedélyállapot romlását idézi elő a szteroidok miatt. Tartós használatuk nagyban hozzájárul a rák, a cukorbetegség és súlyos bőrbetegségek kialakulásához.

Szakértők azonban jelezték, hogy a tiltás önmagában kevés ahhoz, hogy megakadályozzák ezeknek a veszélyes és egészségkárosító kozmetikai termékeknek a forgalmazását. A legtöbb használót ugyanis egyáltalán nem izgatja, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a krémek tartós használatának. Afrikában ugyanis a bőrfehérítés az egyik legújabb trend, mivel sok nő abban a tévhitben él, hogy minél fehérebb a bőre, annál szebb és vonzóbb lesz. Sőt az utóbbi időben egyre több férfi is használja ezeket a szereket, hasonló okok miatt.

Ráadásul számos más országban még mindig törvényesen hozzá lehet jutni ezekhez a krémekhez, ilyen például Gambia, ahova sokan csak azért utaznak el, hogy felvásárolják a helyi készleteket. A feketepiacon pedig tömkelegével van krém, jóval olcsóbban, mint a boltokban. Számos afrikai celeb saját termékcsaládot dobott a piacra, ezzel is erősítve a trendet, ami egyébként is futótűzként terjed Afrika szerte.

A kontinensen jelenleg Dél-Afrikában vannak a legszigorúbb törvények és büntetési tételek ezekre a szerekre. A fokvárosi egyetem legfrissebb felméréséből pedig kiderült, hogy a dél-afrikai nők több mint harmada rendszeresen használja ezeket a krémeket, annak ellenére, hogy betiltották őket. Az ENSZ egy 2008-ban készített felmérése szerint ezek a kozmetikai termékek Nigériában a legnépszerűbbek, ahol a nők több mint 75%-a használja őket.


. Vera-Sidika_2978087b BeforeAfter

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez