Durván csökkent a várható élettartam Mexikóban a drogok elleni háború miatt

Hatvan éven keresztül egyre csak nőtt Mexikó polgárainak átlagéletkora, ahogyan az általában lenni szokott a fejlett országok esetében. Egy dolog azért mégis képes volt megállítani ezt a növekedést: a drogok elleni háború. Egy tanulmány kimutatta, hogy egyenesen csökkent a várható élettartam a férfiak körében.

2000 és 2010 között történt a zuhanás, ami azt jelenti, hogy most már hét hónappal kevesebbet élnek a férfiak Mexikóban. Eközben pedig az országban történt emberölések száma meredeken emelkedni kezdett. 100 ezer emberből 2000-ben 9,5-et gyilkoltak meg, míg tíz évvel később már 22-őt.

Az igazi esés a várható élettartamban azután történt, hogy Mexikó 2006-tól még durvább drogellenes intézkedéseket vezetett be. Ennek “köszönhetően” pedig egyre nagyobb hullámokban érkeztek a vérengzések a mexikói kartellek és a rendőrség között.

A dolog annyira elharapódzott, hogy a 20-39 éves korcsoportban több mint háromszor magasabb volt a halálozási arány, mint azoknak az amerikai katonáknak a körében, akik Irakban harcoltak.

Mindez pedig elsősorban az Egyesült Államoknak és a drogok elleni háborút támogató országoknak köszönhető. Ugyanis azzal, hogy rákényszerítik a náluk fejletlenebb Mexikót arra, hogy még drasztikusabb eszközökkel vessen véget az Amerikába áramló drogokat szállító kartellekre, indirekt módon tizedelik az ország polgárainak számát. A témáról író Vox magazin feltette azt a kérdést, hogy vajon más országok drogmentes életéért feladna-e ugyanennyit az Egyesült Államok. Szerencsére a kérdés csak költői, különben még válaszolni kellene rá.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez