Mint Párizsban: robbantások és fegyverdörgés Jakartában

Robbantássorozat rázta meg az indonéz fővárost, Jakartát, ahol még most is lövöldözések hangja hallatszik, és újabb bombák lépnek működésbe az utcákon.

Legkevesebb hat halálos áldozatot követeltek a robbantások, a helyszínek között van egy bevásárló-központ is. A rendőrség szerint több mint egy tucat támadóról van szó, többen közülük még menekülnek, és tűzharcot vívnak a biztonsági erőkkel. De a legújabb jelentések szerint négyet már lelőttek közülük, vagy a robbantásokban haltak meg.

Joko Widodo elnök nyugalomra szólított fel, és terrorcselekményről beszélt. “Mindnyájan gyászoljuk az áldozatokat, és elítéljük ezt a cselekményt, amely megzavarta a biztonságot és a békét, elhintette a rettegést az emberek között.”

Egyelőre nem tudni, ki állhat a támadás-sorozat mögött. Indonéziában már több merényletet követtek el iszlamista fegyveres csoportok, és szilveszterkor is nagy volt a készültség az Iszlám Állam fenyegetései miatt.

A Jakartából érkezett képeken holttestek hevernek az utcákon, sebesülteket visznek hordágyakon. A BBC tudósítója szerint a rendőrök lezárták az érintett területetet.

A rendőrség szóvivője az AFP-nek arról számolt be, hogy rendőrök és civilek is vannak a halottak között.  Az első robbanás után, a Sarinah bevásrló-központnál felfegyverzett rendőrök, mesterlövészek és páncélozott járművek jelentek meg a város utcáin.

Jelentések érkeztek további robbantásokról és tűzpárbajokról, arról, hogy az emberek a rendőrkordonok mögött kerestek menedéket. Az ENSZ egyik munkatársa, Jeremy Douglas azt mondta a BBC-nek, hogy 150 méterre volt a világszervezet irodáinak közelében végrehajtott első robbantástól. “Berohantunk az épületbe. Második, harmadik robbanást is hallottunk. Felmentünk az irodába a tizediken, akkor jött a negyedik, ötödik, hatodik robbanás.”

Az egyik esetben szemtanúk elmondása szerint legalább három támadó lépett be a Starbucks egyik kávézójába egy olyan környéken, ahol több nagykövetség is van, robbantottak, aztán tüzet nyitottak. A Reuters fotósa szerint rendőrök jelentek meg az épület tetején, ott fogtak fegyvert egy emberre.

A jakartai rendőrség már egy ideje arra figyelmeztetett, hogy egy támadás indonéz földön csak idő kérdése. A mostani merényletsorozat mögött állók szemmel láthatólag arra törekedtek, hogy minél több embert öljenek meg.

Jóllehet senki nem jelentkezett még elkövetőként, a nagy hírügynökségk arra emlékeztetnek, hogy eddig körülbelül 150-200 indonéz állampolgár utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Sokan közülük visszatértek, és a rendőrség leginkább tőlük tartott, mint lehetséges támadóktól.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a radikalizmus.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez