Már biztos, hogy meghalt Dzsihád John

Immár biztos Dzsihád John, az Iszlám Állam (IÁ) hírhedt hóhérának halála: a dzsihadista terrorszervezet kedden megerősítette, hogy tavaly novemberben a férfit megölte egy amerikai dróncsapás.

2015. november 12-én “végre mártírhalált halt Allah ügyéért, amit oly régóta áhított” – tudatta az Iszlám Állam hivatalosnak mondható netlapjában, a Dabiqban. A közlés kitért arra, hogy Rakka városában pusztította el dróncsapás az autót, amelyben Dzsihád John ült, és azonnal végzett vele.

A férfi az IÁ több propagandavideójának tanúsága szerint is túszokat – köztük több nyugatit – végzett ki torkuk elvágásával, és elrettentő “kirakathóhéra” volt az Iszlám Államnak.

A szervezet keddi közlése kitért arra is, hogy Dzsihad John mozgalmi neve Abu Muharib al-Muhadzsir volt. A férfit valójában Mohammed Emwazinak hívták, brit állampolgár volt, de kuvaiti apa és jemeni anya szülötte. 1994-ben, hatévesen került családjával bevándorlóként Angliába, azon belül Londonba, ahol számítógépes programozónak tanult. Az Iszlám Állam dicshimnusszal felérő nekrológjában megjegyzi, hogy Dzsihad John gyűlölte a londoni életet.

Volt túszok a férfit vérszomjas pszichopataként írták le. Tavaly novemberben egyébként az Egyesült Államok “majdnem biztosra” mondta, hogy dróncsapással sikerült végeznie Dzsihád Johnnal. Steve Warren ezredes, az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció szóvivője azt mondta, hogy Dzsihád Johnt egy amerikai drónról kilőtt, Hellfire típusú rakéta ölte meg a szíriai Rakka városban, egy gépkocsiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez