Magyaroktól tanulnának csipkeverést a marokkói asszonyok

Érdekes kéréssel kereste meg Radouan Mounir a magyar paprika bértermeltetésében sikeres marokkói üzletember a kulturális kapcsolatok fejlesztésén is fáradozó marrakechi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ – a HTCC Marrakech – vezetőjét.

Agadirban, Marokkó egyik turisztikai központjában magyar közreműködéssel szeretné megvalósítani a csipkeverést Mounir úr . Elmondása szerint fontos, hogy a sok-sok fiatal asszonynak és lánynak új kihívásokat adjanak, hiszen a népesség gyorsan nő, hagyományok meg leginkább a szőnyegszövés területén vannak. Ugyanakkor a csipke jól értékesíthető a turizmusban és az idelátogató 10,5 millió külföldi turista az argánolaj és kerámiák mellett szőnyeget és csipkét is szívesen vásárol.

Az arab-berber kultúra mintavilágába kifejezetten jól illeszkedik a magyar csipke és családi eseményeken (esküvőkön) is szívesen viselik a marokkói hölgyek a csipkedíszítést .

Marokkóban – királyi kezdeményezésre – egyébként komoly eredményei, sikerei vannak a vidéki nők szövetkezetbe szervezésének és az úgynevezett “argán szövetkezetek” munkájának. Több tízezer nőnek sikerült így – a világon egyedül Marokkóban létező, kézműves módszerekkel termelt argánolajjal – biztos megélhetést teremteni.

Mounir úr nem tétlenkedik és már februárban Magyarországra látogat, hogy minél előbb a magyar csipkeverés meghódítsa a marokkói asszonyokat és az idelátogató turistákat.

Dr. Steier József

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez