Megint leradírozták Izraelt a térképről

Méghozzá ezúttal Amerikában, és nem is akárki: az NPR, az ottani közszolgálati rádió.

Az NPR, a National Public Radio honlapján tegnap jelent meg a térkép a Közel-Keletről. Egy cikk illusztrációja volt, amely azt a címet viselte, hogy “Mitől féltek 2016-ban? Világutazók osztják meg a félelmeiket.” A témája pedig az volt, hogy mennyire tartanak az utazók az iszlamizmustól és a térség szélsőségeseitől.

Szóval erről a térképről maradt le Izrael, a helyét Palesztína foglalta el. Alighogy megjelent, máris észrevételek özönlötték el a szerkesztőséget, olvasóktól és újságíróktól egyaránt. A kommentelők tudni akarták, mi történt.

A térkép lekerült az oldalról, a helyét bocsánatkérés foglalta el. Amely hibák sorozatára hivatkozott. Például hogy Ciprus és Törökország is lemaradt a térképről, Afganisztán és Pakisztán viszont véletlenül került oda, a Palesztína pedig Palesztin Területeknek olvasandó.

Mindazonáltal nem ez az első eset, amikor Izraelt kitörlik egy térképről. A Közel-Kelet egyes országaiban ez szinte kötelező, de a CNN Money is elkövette már az idén egyik dolgozatának illusztrációjaként. Ott is Palesztína neve szerepelt Izrael helyén.

cnnizrael

 

Tavaly pedig a brit HarperCollins, a világ egyik legnagyobb kiadóvállalata készített olyan atlaszt a közel-keleti angol nyelvű iskoláknak, amelyről hiányzik Izrael. Rajta van Gáza és Ciszjordánia is, ám a zsidó állam helyén Jordánia és Szíria nyújtózik a Földközi tengerig. Erről akkor ITT írtunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez