Katasztrófa fenyegeti Dél-Koreát – de nem az amire gondolnánk

Míg mindenki az Észak-Korea rakétákra figyel, Dél egyszerűen kihal. Elképesztően alacsony a fertilitás, ami alapvetően abból adódik, hogy nőknek nincs kedvük szülni. Mert utána végképp elvesznek a munkaerőpiacon.

Előrejelzések szerint 2045-re az 50 éven felüliek lesznek többségben az országban. Ha a dolgok ilyen ütemben folytatódnak tovább 2750-re kihal a népesség. A megoldáshoz azonban nem pusztán több szexre lenne szükség.

Pedig országos szexnap már van is.  Dél-Koreában minden hónap harmadik szerdáján az irodák este 7-kor bezárnak, mert ez az úgynevezett „családi nap”. Mivel kevés gyermek születik az országban, a kormány mindent megtesz, hogy támogassa a családi életet, így akár pénzt is kínál azoknak, akik több mint egy gyereket vállalnak. Egy globális elöregedéssel foglalkozó intézet vezetője szerint alapvető változásra van szükség a munkahelyek nemek közti, valamint a munkahely és a magánélet elosztásában.

„Az a rendszer, hogy segítsük a nőket és férfiakat, hogy a munkahely és a gyermeknevelés között megtalálják a harmonikus egyensúlyt, a leghatékonyabb stratégia ebben”- mondta. Egyszerűen fogalmazva a legtöbb koreai nőnek választania kell a hosszú távú karrier és a gyermeknevelés között. A kettő együtt nehezen megy, ezen kellene változtatni a hatékony eredményekhez.

A statisztikák szerint a dél-koreai nők átlagban 65%-át keresik meg annak, amit a férfiak. A nemek közti szakadékot tekintve az ország 145-ből a 115. helyen áll. De még megdöbbentőbb, ha megnézzük milyenek a nők a gyermekvállalás előtt és után. Egy másik felmérés szerint a 15 éves lányok nagyobb karrierről álmodnak, mint a fiúk. Több lány dolgozik a 20-as éveiben, mint fiú, de a helyzet a munkaerőpiacon megváltozik a 30-as korosztályban. A nők ekkor vállalnak gyereket, és mikor 40 évesen újra dolgozni akarnak, már kevésbé találnak jó munkahelyet. Ennek eredményeképpen inkább ma már nem nagyon vállalnak gyereket.

South+Korea+Marks+66th+Independence+Day+MZDZFcBLI6yl

A Koreai Munkaügyi Intézet szerint a nők ötször olyan hosszú időt töltenek el a gyermekneveléssel és a háztartással, mint a férfiak. A helyzet az, hogy Koreában igen különösen alakult a kultúra. Igen szegény országból hamar egyik leggazdagabb lett, így a világ egyik legszélsőségesebb munkakultúrája jött létre. Korea a világon a harmadik ország, ahol a legtöbbet dolgoznak, még este is. A munka után pedig nem hazamennek, hanem a munkatársak kötelező összejövetelen, ivászaton vesznek részt ahelyett, hogy magánéletükkel foglalkoznának. Nem csoda hát, hogy a koreai nőket egyszerűen nem érdekli a házasság, vagy a gyermek. Felismerte ezt a piac is, így lehet, hogy mivel növekszik az egyedülálló háztartások száma, már külön kínálat van szingliknek.

A megoldás persze sok minden lehet, sok szakértő pedig külföldi minták bevezetését kínálja, melyek jól működtek Franciaországban, Svédországban, vagy az Egyesült Államokban. A másik megoldás a migráció lehet, sok dél-kelet ázsiai nő például pont házasodni és gyereket szülni jönne Koreába. Becslések szerint a jelenlegi 2%-ról 2030-ra 10%-ra fog nőni a külföldi származású koreai családok száma. Ez tehát nagy változásokat fog eredményezni abban a társadalomban, ahol külön erény fajtiszta koreainak lenni. Vannak olyanok is egyébként, akik Észak és Dél-Korea egyesítésében látják a megoldást, és a jövőt.

(Visited 91 times, 18 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez