Forró a helyzet Ugandában, a fővárost ellepték a rendőrök és a katonák

Egyre feszültebb a helyzet Ugandában, ahol hamarosan választásokat fognak tartani. A fővárosban zavargások is kirobbantak. A legutóbbi információk szerint egy ember életét veszítette, többen pedig megsérültek. A rendőrség könnygázgránátokat és gumilövedékeket is bevetett. A Kampalában működő Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ közben arról számolt be, hogy a fegyveres biztonsági erők mellett, katonákat is kirendeltek a fővárosba, a rend fenntartása érdekében.

Komoly zavargások robbantak ki Kampalában, Uganda fővárosában, ahol nagy erőkkel vonultak ki a biztonsági szervek, hogy véget vessenek az ugandai ellenzék által szervezett tiltakozó megmozdulásnak. A rendőröknek végül erőszakkal kellett végét vetniük a tüntetésnek, ami zavargásokba torkollott. Az ellenzék vezetőjét, Kizza Besigyét pedig egy rövid időre őrizetbe vették, de már szabadon engedték.

A rendőrség szóvivője Fred Enanga elmondta, hogy Besigye és követői megtagadták a hatóságok azon utasítását, hogy megmozdulásukat egy kevésbé forgalmasabb útvonalon tartsák meg. Az ellenzéki szimpatizánsok ugyanis a Makerere Egyetem elé akartak vonulni. A BBC arról számolt be, hogy több ezren vettek részt a megmozduláson.

L. Novák Mónika a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) munkatársa is megerősítette, fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a fővárosban. Kampala több pontját lezárták, fegyveres rendőrök és katonák vonultak ki, hogy fenntartsák a rendet és megakadályozzák az újabb zavargások kirobbanását. A belváros egy része le van zárva, köztük a Makerere Egyetem környéke is, ahol a legutóbbi összecsapások voltak a ellenzéki szimpatizánsok és a rendőrök között.

unnamed-1

A HTCC jelenleg folytatja működését, de a feszült helyzet miatt a munkatársak nem hagyják el az épületet – mondta L. Novák Mónika, aki jelezte, hogy csak is halaszthatatlan ügyek esetében mozdulnak ki, de akkor is csak a főváros szélén mozgolódnak.

Ugandában február 18-án lesznek a választások. Politikai elemzők szoros versenyre számítanak a jelenlegi elnök Yoweri Museveni és az ellenzék vezetője Kizza Besigye között. Besigye szerint Museveni elnök elárulta a demokráciát az országban és diktátorként uralkodik az emberek felett. Az ellenzéki vezető emellett azzal is megvádolta a kormányt, hogy a hadsereg bevonásával szeretnék a csütörtöki voksolást bebiztosítani maguknak és elijeszteni az ellenzéki szavazókat a voksolástól.

Museveni 1986 óta irányítja az országot, ezzel ő az egyik legrégebben hatalmon lévő politikus Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez