Rendkívüli kéksisakosok vigyázzák majd a kulturális örökséget

A veszélyben forgó világörökség védelmét hivatott biztosítani az első műemlékvédelmi „kéksisakos” egység, amely Olaszországban alakult meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) született megállapodás értelmében.

A rendkívüli kéksisakosok feladata békefenntartás helyett a nemzetközi kulturális örökség védelme és megmentése bárhol a világban, ahol erre szükség van.

Több mint ötventagú szakértői, ugyanakkor gyors beavatkozású operatív csoportról van szó, amelyben harminc olasz műemlékvédelmi szakember mellett az olasz fegyveres erőkhöz tartozó csendőrség speciális műemlékvédelmi egységének emberei is helyett kaptak. A csapat székhelyét a UNESCO torinói központjában alakították ki.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter felidézte, hogy a műemlékvédelmi egység felállításának tervét Matteo Renzi miniszterelnök szeptemberben jelentette be az ENSZ-közgyűlésében. A UNESCO ezt támogatta, és az olasz egység négy hónap alatt fel is állt. A kulturális tárca vezetője szerint ez csak az első lépés, most a világ többi országának csatlakozását várják az ENSZ örökségvédelmi csapataihoz.

Roberta Pinotti védelmi miniszter elmondta, hogy az olasz műemlékvédelmi kéksisakosok első missziójának helyszíne Líbia lehet az afrikai ország régészeti ásatásainak védelmében. Ha erre az ENSZ felhatalmazást ad, az olasz fegyveres erők biztosítják a műemlékvédő egység célba jutását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez