Hivatalos: Szibériából érkeztek az amerikai őslakosok

Több mint százéves tudományos találgatásra tettek most pontok a genetikusok. Bebizonyították: van kapcsolat az amerikai földrész aztékjai, inkái, irokézei és a szibériai Altáj-hegység lakói között.

Jó száz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a feltételezés, hogy az Altáj népei a Csukotka-félszigeten és Alaszkán át haladtak a dél-amerikai Tűzföld irányába. Rengeteg tudós dolgozott a bizonyításon, mígnem az orosz Oleg Balanovszkijnak sikerült.

Ehhez előbb a világ két vezető tudományos magazinjának (a Nature és a Science) kellett közölnie az amerikai őslakosok és a szibériaiak teljes génállományát 2013-ban. Mindkét tanulmány megerősítette, hogy az amerikai bennszülöttek 20.000-30.000 évvel ezelőtt hagyták el Szibériát.

A Bering-tenger és a Csendes-óceán (Wikipedia)
A Bering-tenger és a Csendes-óceán (Wikipedia)

Ekkor jött a képbe Balanovszkij – írja a Russia Beyond the Headlines. Elhatározta, nagyobb tanulmányt készít, és ehhez külföldi kollégák segítségét kéri. A nemzetközi kutatócsoport az orosz biobank (90 nemzet több mint 25.000 mintáját őrzi) DNS-mintáit először önmagukban, majd a különböző kromoszómák segítségével vizsgálták.

Ez alapján teljes bizonyossággal állapították meg, hogy valóban Szibériából érkeztek a népek Amerikába. A jégkorszakban ugyanis nemcsak a szűkös Bering-szoroson, de az óceánok alacsony tengerszintje és a jégmezők miatt egy széles földhídon át vándorolhattak őseink.

Aleut-szigetek (Wikimedia Commons)
Aleut-szigetek (Wikimedia Commons)

A munka során azonban újabb gyanú támadt a tudósokban: a szibériaiak mellett néhány amerikait is kapcsolatba tudtak hozni az ausztráliai és a melanéziai génállománnyal. Vajon közvetlenül az óceánon át, vagy a part mentén és az Aleut-szigeteken át érkezhettek Amerikába? A válaszért tovább folytatják a kutatást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez