Az Iszlám Állam nem ereszt – holland dezertőröket végeztek ki

Már nem csak mennek az ISIS-hez: jönnének is onnét az európai harcosok. Ha hagynák őket.

Az Iszlám Állam állítólag kivégezte nyolc holland tagját, akik szökni próbáltak az iszlamista szervezettől.

A hírt a Raqqa is Being Slaughtered Silently nevű, újságírókból álló szíriai civil csoport hozta nyilvánosságra a Twitteren. A kivégzések pénteken voltak, Szíriában, Rakka tartomány Maadan nevű városában, és a hollandokat zendüléssel is megvádolták a dezertálás mellett.

A civil csoport szerint már egy hónapja nagy a feszültség 75, Hollandiából érkezett és Rakkában működő ISIS-fegyveres és az Iszlám Állam Irakból irányított hírszerzése között. Azóta, hogy három másik holland szélsőségest iraki iszlamisták vettek őrizetbe – szintén szökés szervezésével vádolták meg őket, és az egyiküket kihallgatás közben agyonverték.

Az ISIS rakkai vezetői ezután küldöttet indítottak a holland sejt feldühödött tagjaihoz, de azok megölték a közvetítőt. Ekkor az Iszlám Állam felső köreiben elrendelték a holland csoport minden egyes tagjának őrizetbe vételét, és be is börtönözték őket Tabakában és Maadanban. Közülük került ki az a nyolc ember, akit pénteken kivégeztek.

A londoni székhelyű megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights nem tudta megerősíteni az újságírócsoport információit, azt viszont igen, hogy három, észak-afrikai származású európai dzsihádharcost kivégeztek a szíria és iraki határ között húzódó, az ISIS által Wilayet al-Furat-nak nevezett területen az iszlamisták.

A holland biztonsági szolgálatok szerint Hollandiából körülbelül 200-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz, közülük 50-en nők.

A kivégzésekről hírt adó civil szervezet, az RBSS  2014. áprilisa óta dokumentálja az ISIS rémtetteit Rakkában, az Iszlám Állam központjában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez