Elítélték a szír kisfiú haláláért felelős embercsempészeket

Ki ne emlékezne Aylan Kurdira? A hároméves kisfiú tengerparton heverő holttestéről készült kép volt a tavalyi év talán legmegrázóbb fotója.

Törökországban ma 4 év 2 hónap börtönre ítéltek két szíriai férfit. A vád embercsempészet volt – ők rakták hajóra Aylan Kurdit és családját. A menekült kisfiú és négy másik ember halálában azonban nem találták vétkesnek őket – jelentette a török állami hírügynökség. Az ügyész pedig gondatlan veszélyeztetés miatt is büntetést kért rájuk.

Összesen öten haltak meg, köztük Aylan testvére, Galip, és édesanyjuk,  Rihan, amikor csónakjuk tavaly nyáron elsüllyedt, miután a törökországi Bodrumból a görögországi Kosz szigetére indult.

Aylan Kurdi családja a sokat ostromlott szíriai határvárosból, Kobaniból indult útnak. Szíriában már folyt a polgárháború, amikor a kisfiú megszületett. Kobani a kurdok és az Iszlám Állam frontvonalában volt, többször cserélt gazdát. A szülők Kanadába akartak eljutni a gyerekekkel, de az Égei-tengernél véget ért az útjuk.

A Bodrum közeli strandon arccal lefelé fekvő kisfiú fotója az egész világ figyelmét ráirányította a menekültválságra, a Szíriából útra kelők szenvedéseire.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez