Lányuk miatt még egy-két évig Washingtonban maradnak Obamáék

Évtizedek óta nem fordult elő, hogy egy amerikai elnök hivatali ideje lejárta után is Washingtonban maradt volna. A héten kiderült, hogy Barack Obama és felesége egyelőre nem költözik el a fővárosból – mégpedig kisebbik lányuk, Sasha miatt.

Durva lenne a gimi közepén elvinni valakit máshova – mondta egy kérdésre válaszolva Barack Obama Milwaukee-ban, és hozzátette azt is, hogy ők ezt nem fogják megtenni a most 15 éves kisebbik lányukkal, Sashával. Ezzel többéves találgatásnak vetett véget arról, hogy vajon melyik államba költözik a család, amikor el kell hagyniuk a Fehér Házat.

Sasha 2018 tavaszán fejezi be a neves Sidwell Friends Iskolát. Az elnök azt mondja: azt még nem tudják, hogy aztán hova költöznek. Pedig már régóta találgatja ezt a sajtó. Miután közismert, hogy Barack Obama imád Kaliforniában golfozni, olyan pletykák is elterjedtek, hogy ott fognak majd letelepedni. 2014 nyarán  a Los Angeles Times arról írt, hogy egy 4.25 millió dolláros házat néztek ki maguknak Palm Springs közelében, de néhány nappal később kiderült: azt a bizonyos ingatlant megvette egy omahai házaspár, akiknek nincs közük Obamáékhoz.

Tavaly pedig a család régi chicagói barátja, Marty Nesbitt közreműködött egy 8,7 millió dolláros ház megvásárlásában Hawaii-on: akkor az terjedt el, hogy Obamáék abba az államba költöznek, ahol az elnök született. De volt olyan variáció is, hogy Barack Obama egykori egyetemén, a Columbián készül majd tanítani, és akkor, ugye, New York lenne a befutó – veszi sorra a New York Times.

De egykori városa, Chicago is szóba jöhet, a család ott megtartotta a házát. Az elnök maga azt mondja, hogy jóllehet Hawaii-on született, Chicago az igazi otthona, csaknem 30 évig élt ott.

Barack Obama egyébként ugyanolyan fegyelemmel és adománygyűjtési ambíciókkal készül az elnöksége utáni időszakra, mint amilyennel az elnökségért kampányolt 2008-ban. Feleségével együtt 1 milliárd dolláros alapítványt akarnak létrehozni jótékonysági célokra és egy chicagói elnöki könyvtár alapítására.

Fotó: Obamáék a Fehér Ház gyepén januárban. New York Times

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez