Közvetlen járat indul Bakuba: magyar-azeri üzleti tárgyalások

Magyarország kiemelten érdekelt a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fejlesztésében Azerbajdzsánnal, és különösen nagy reményeket fűzünk a gyógyszer- és egészségipari együttműködés bővítéséhez – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Bakuban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztetnek: a tárcavezető az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként folytatott tárgyalást Shahin Mustafayevvel, Azerbajdzsán gazdasági és ipari miniszterével.

Varga Mihály kiemelte: Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő gazdasága, a térség országai közül Magyarország legjelentősebb partnere. Hozzátette: 2013-tól kereskedelmi forgalmunk növekedési pályára állt, és a kedvezőtlen – elsősorban az olajár jelentős csökkenése okozta – világgazdasági környezet ellenére 2015-ben is sikerült megőrizni a kétoldalú kereskedelem szintjét.

A tavalyi kivitelünk meghaladta a 65 millió dollárt, az Azerbajdzsánba irányuló export csaknem felét a magyar gyógyszeripari termékek adták – tájékoztatott a magyar tárcavezető az azeri partnerével folytatott megbeszélését követően.

A tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy a gyógyszer- és egészségiparban tovább kell bővíteni az együttműködést. Varga Mihály jelezte: a magyar vállalatok készek részt venni az azeri gyógyszergyártás fejlesztésében, valamint érdeklődnek vegyes vállalatok alapítása iránt is.

Az áruforgalom növelése mellett a kölcsönös beruházásokra és az együttműködési ágazatok szélesítésére tett javaslatot a magyar miniszter, aki szerint nemcsak a turizmust, hanem az üzleti kapcsolatok fejlődését is segítheti a március végén újrainduló Budapest-Baku közvetlen légi járat.

Varga Mihály a bakui látogatás alkalmával a két ország közötti aktív foglalkoztatási kapcsolatok megteremtésére és fejlesztésére irányuló szándéknyilatkozatot írt alá Salim Muslumovval, Azerbajdzsán munkaügyi és szociális miniszterével. A felek megerősítették, hogy kölcsönös tapasztalat- és tudáscserét folytatnak többek között a szakképzési modellekről, valamint a munkaerőpiac fejlesztését, a munkaerő minőségének javítását szolgáló programokról.

Az innovatív magyar munkaerőpiaci intézkedések – melyek jelentős eredményeket hoztak az elmúlt években – hasznosak lehetnek a több lábon álló, erős gazdaság létrehozására törekvő azeri félnek – áll a tárca közleményében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez