20 millió dollár lenyúlásával vádolják a volt nigériai vezérkari főnököt

A most már nyugalmazott főtisztet azzal vádolják, hogy a többi között villát vett a légierőtől elsikkasztott pénzből. Nigériában egy sor magasrangú katonát vonnak felelősségre fantomszerződések miatt.

Alex Badeh-t tízrendbeli csalásért, hivatalos hatalommal való visszaélésért és pénzmosásért állították bíróság elé. Rajta kívül több tisztet is azzal vádolnak Nigériában, hogy összesen dollármilliárdokat loptak el a fegyveres erőktől.

Alex Badeh a vád szerint arra használta fel az általa lenyúlt 20 milliót, hogy hatalmas villát vegyen magának a fővárosban, Abujában, de vásárolt belőle egy sor más ingatlant is. Egyik házában 1 millió dollárt foglaltak le készpénzben – adja hírül a BBC.

Az immár nyugalmazott főtisztet, aki korábban a légierő parancsnoka volt, mindössze két évvel ezelőtt nevezték ki a nigériai hadsereg vezérkari főnökévé, akkor, amikor a hadsereget kemény és kitartó bírálatok érték a Boko Haram elleni műveletei sikertelensége miatt.

Az előző elnök, Goodluck Jonathan idején az első vonalban harcoló csapatok arra panaszkodtak, hogy rossz a felszerelésük, a hadseregben pedig mélypontra esett a fegyelem, a katonák nem hajtották végre a parancsokat. Aztán egy vizsgálat kiderítette, hogy 2 milliárd dollárnak nyoma veszett – a pénzből fegyvereket kellett volna vásárolni a Boko Haram elleni harchoz.

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadót, Sambo Dasukit decemberben vádolták meg 68 millió dollár eltüntetésével. Állítólag fantomszerződéseket kötött helikopterek, harci repülőgépek és lőszerek vásárlásáról, de ő ezt tagadja.

12 másik magasrangú nigériai katonatisztet átadtak a korrupciellenes ügynökségnek még februárban, állítólag ők is részesei voltak a fegyverbotránynak.

A mostani elnök, Muhammadu Buhari egy évvel ezelőtt nyerte meg a választást, és ígéretet tett arra, hogy megküzd a Boko Harammal is, meg a korrupcióval is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez