Irán “Izraelt el kell törölni a Föld színéről” feliratú rakétát lőtt ki

Irán ma folytatta rakétakísérleteit: újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki, az egyiken héberül az állt: Izraelt el kell törölni a Föld színéről – jelentette iráni forrásokra hivatkozva a nemzetközi média.

A félhivatalos iráni hírügynökség, a Farsz szerint Észak-Iránból egy 1400 kilométerre délnyugatra fekvő célpontra lőtték ki reggel a rakétákat. Tegnap a Forradalmi Gárda már bejelentette, hogy egy hadgyakorlat részeként ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre, több rakétát is útnak indított föld alatti silókból. Az IRNA állami hírügynökség szerint azért, hogy “megmutassa Irán elrettentő erejét, és azt, hogy az Iszlám Köztársaság képes szembenézni bármilyen fenyegetéssel.”

A teszt ma folytatódott, két Qadr-H rakétával. Az ISNA hírügynökség Amir Ali Hadzsizadeht, a Forradalmi Gárda dandártábornokát idézve arról ír, hogy azért tervezték a rakétákat 2000 kilométeres hatótávolságúra, hogy “biztonságos távolságból el tudják érni Irán ellenségét.”

Izraelben egyébként éppen regionális kérdésekről tárgyal Joe Biden amerikai alelnök. A múlt héten a két ország közös rakétavédelmi gyakorlatot tartott Izraelben.

Washington januárban büntetőintézkedéseket vezetett be olyan cégek és magánszemélyek ellen, akiknek közük volt az iráni rakétafejlesztési programhoz, miután Irán októberben kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú Emad rakétával. Teheránban azt állították akkor, hogy az országnak nem áll szándékában nukleáris fegyver vagy annak célba juttatására alkalmas eszközök kifejlesztése. Irán mindig tagadta, hogy kapcsolat volna ballisztikus rakétái és támadott nukleáris programja között. Az atomprogramjáról a nagyhatalmakkal júliusban kötött megállapodás nukleáris programját szigorú korlátok közé szorítja, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendszeresen ellenőrzi annak betartását

A videón a keddi rakétakísérlet látható.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez