Egyre keményebben lép fel a sajtó szabadság ellen Törökország

Huszonegy hónap szabadságvesztésre ítélték szerdán a török hatóságok a Birgün című baloldali lap újságíróját, akit azzal vádoltak meg, hogy megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Az újság szerdai számában azt írta, hogy munkatársukat amiatt perelték be, mert egyik cikkében közvetetten korrupcióval vádolta meg az államfőt és fiát, Bilalt. Büntetését mindenesetre a bírósághoz benyújtott írásbeli védekezése miatt kapta, ugyanis a dokumentum sorainak kezdőbetűiből az „Erdogan tolvaj” szókapcsolatot lehetett összeolvasni. Az újságíró ügyvédje fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant bírálói belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet.

Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót vagy akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg. A török igazságügyi tárca adatai szerint azóta több mint 1800 bírósági eljárást indítottak az államfő elleni „sértés” miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez