Hét és fél évet kapott, mert az uralkodó elit korrupcióját kutatta

Egy azerbajdzsán bíróság kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt egy neves újságírónőt, aki az uralkodó elit korrupcióját leleplező írásaival vált ismertté. A 39 éves Khadija Ismayilova oknyomozó újságírót, az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió munkatársát, a rádió helyi irodájának volt főszerkesztőjét decemberben tartóztatták le. A bakui bíróság sikkasztásban, törvénytelen üzleti tevékenységben, adóelkerülésben és hivatali visszaélésben találta vétkesnek.

Az államügyészség kilenc év börtönbüntetést kért Ismayilova ellen, aki írásaiban a kormányzati korrupciót, az elnök és családja üzleti ügyeit és az emberi jogok megsértését tárta fel az olajban gazdag Azerbajdzsábban. A vádlott nem ismerte el bűnösségét, és közölte, hogy politikai indíttatásúnak tekinti az eljárást és az ítéletet.

Ügyvédje bejelentette, hogy nem fogadják el az ítéletet, és fellebbezést nyújtanak be ellene. Szerinte az ítélet indokolatlan és előre elhatározták.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára keddi közleményében követelte, hogy hozzák nyilvánosságra az eljárás minden részletét, azokkal a bizonyítékokkal együtt, amelyek alapján az újságírónőt elítélték. Az ET ismételten aggodalmának adott hangot az azerbajdzsán igazságszolgáltatási rendszer fogyatékosságai, továbbá az emberi jogok védelmezői és egyes újságírók nyílt üldözése miatt, aminek “baljós következményei vannak a sajtószabadságra nézve” a Kaukázuson túli országban.

Azerbajdzsánban legutóbb augusztusban ítéltek többéves börtönbüntetésre két vezető jogvédő aktivistát, Leyla Yunust és férjét, Arif Yunust. A házaspár elítélése ellen tiltakozott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez