Hiába tiltakoztak Brazíliában: miniszter lett Lula

A második napja tartó tömeges tiltakozások ellenére beiktatták új hivatalába csütörtökön Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnököt, akit a Petrobras állami olajcég korrupciós botrányában ellene felhozott vádak ellenére nevezett ki államfői kabinetjének vezetőjévé Dilma Rousseff jelenlegi elnök.

Nem sokkal a beiktatási ceremóniát követően Itagiba Catta Preta Neto szövetségi bíró törvényszéki határozatot adott ki a kinevezés felfüggesztéséről, azzal indokolva lépését, hogy Lula da Silva miniszteri megbízása akadályozza “az igazságszolgáltatás szabad gyakorlását”. Válaszul a brazil államügyészség hivatala közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a szövetségi bíró határozata ellen.

A Petrobras-botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzdő Brazíliában Lulát március 4-én őrizetbe vették és kihallgatták. A rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni Lula pártja, a baloldali Brazil Munkáspárt (PTB) kampányait és kiadásait. A volt elnököt emellett azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat közvetítésével, és luxusingatlanokra is szert tett.

Szerdai miniszteri kinevezése azonban megnehezíti az ellene indult eljárás folytatását, mivel mostantól kizárólag a legfelsőbb bíróság járhat el ellene.

A beiktatási ceremónián Rousseff illegálisnak és demokráciaellenesnek nevezte azt, hogy a korrupciós ügyben eljáró Sérgio Moro vizsgálóbíró szerdán engedélyezte számos lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozását, és így többek között nyilvánossá vált annak a beszélgetésnek a felvétele is, amelyben Rousseff közli Lulával, hogy előkészítette kabinetfőnöki kinevezését, amellyel “szükség esetén” élhet.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után ezrek vonultak Brazília utcáira, és a demonstrációk csütörtökön is folytatódtak. A beiktatási ceremónia idején a Brazil Munkáspárt hívei az elnöki palotánál rövid ideig összecsaptak a kormányzat ellen tiltakozókkal. A rendőrség paprikasprayt vetett be a mintegy háromszáz fős tömeg feloszlatására.
Sao Paolóban, Brazília legnagyobb városában több száz demonstráló második napja torlaszolta el az egyik legfőbb belvárosi sugárutat, hogy Rousseff vád alá helyezését és Lula letartóztatását követelje.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez