Akik nem óvják, hanem széttörik a húsvéti tojást

Úgy bánni vele, mint a hímes tojással – egész mást jelent nálunk ez a kifejezés, mint az örményeknél. Ők ugyanis széttörik a festett tojást, ráadásul versenyben.

Csapatosan indulnak az előzőleg hagymahéjjal festett tojások kutatására az örmény családok és barátok húsvét reggelén. A vadászatkor nemcsak a tojás megtalálása, de a forma is fontos. Az apróbb csenevészebb darabok helyett, inkább a hosszúkásabbakat keresi mindenki.

Azok ugyanis nehezebben törnek, ami a vadászatot követően nem elhanyagolható szempont. Ekkor kezdődik ugyanis a nagy tojástörés. Két-két ellenfél előbb elmondja egymásnak: „Jézus feltámadott halottaiból!” és „Áldott a feltámadott Krisztus!” Ezután összeütik tojásaikat (pénzfeldobással döntenek, ki ütheti meg először sajátjával a másikat) és akié egyben maradt, folytatja a játékot. Végül az nyer, akinek épségben maradt a hímes tojása. Győzelmét általában apró ajándékkal honorálják.

Görög és örmény gyökerei vannak a húsvét reggeli tojástörő hagyománynak. A tojás vörös színe Jézus vérét jelképezi, a törött héj hangja pedig azt, amikor húsvét vasárnapján meglátták a nyitott sírboltot. A fehérje a szemfedelet, vagy leplet, a sárgája pedig az életet, a reményt és a feltámadást szimbolizálja.

Kép: Wikipedia

(Visited 20 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez