Milliókat ér ez a húsvéti tojás

Hozzánk képest máshogy adományoztak egymásnak hímes tojást az orosz cárok. A férj adta a feleségének a nem igazi festettet, hanem az ékszerész készítette gyöngytojást. Ha ölni nem is, de súlyos milliókat tudnak költeni egy-egy Fabergé-tojásért a gyűjtők és a szuper gazdagok.

Legelőször 1885-ben jutott eszébe III. Sándor cárnak, hogy valami különlegességgel lepje meg feleségét, Maria Fedorovnát Húsvét alkalmából. A csak távolról hagyományosnak látszó tyúktojás belsejében egy színarany sárgája és egy szintén színarany kis tyúk bújt el. Az értékes tojást Peter Carl Fabergé szentpétervári ékszerész készítette.

A mester felmenői a francia hugenották elől menekültek Oroszországba. Édesapja volt az első, aki már ott is született. Édesanyja, egy dán művész lánya 1846-ban adott neki életet. Gyerekként szívesen inaskodott apja ékszerüzletében, majd ifjúként Franciaországban, Németországban, Angliában és Olaszországban fejlesztette tudását. Miután 1872-ben visszatért Szentpétervárra csatlakozott a családi üzlethez és többek között a norvég, a svéd, az angol, a görög, a bolgár és a sziámi uralkodócsaládoknak készítette kincseit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az orosz cárok összesen 50 gyöngytojást rendeltek tőle. Egyetlen kikötésük volt, hogy mindegyikben legyen valami meglepetés. Helyezett el bennük például mechanikus hattyút, elefántot, függőt, vagy a koronázási hintó apró mását is.

A szép és drága hagyománynak az 1917-es forradalom vetett véget. A bolsevikok üldözni kezdték a burzsoá pazarlásnak tekintett tojásokat és az ékszerészt is. Fabergé fiát, Agathont le is csukták, de sikerült Finnországba szöknie. A család végül Svájcban egyesült újra. Mivel akkor már más országokban, például Angliában is volt üzlete Fabergé élete végéig, 1920-ig dolgozhatott.

Bár a család megmenekült, az 50 cári gyöngytojásra nehéz sors várt. Néhány darab eltűnt, hétről ma sem tudjuk, hol vannak. Sztálin 1927-ben bevételt akart belőlük szerezni: 14-et nevetségesen olcsó áron eladott külföldre. Másik terve, beolvasztásuk, szerencsére nem valósult meg.

fa3

A következő évtizedek alatt itt-ott feltűnt egy-egy a híres gyöngytojások közül. A legfantasztikusabb történet 1944-re nyúlik vissza, amikor egy amerikai nő 875 fontért vásárolt egy aranytojást, amiről nemcsak ő, de a halála után érkező vevő sem tudta, hogy egy eredeti Fabergé. Az elhunyt nő családjától 8000 fontért vette meg egy amerikai férfi, akitől a beolvasztás reményében akarta megvenni valaki, de végül túl drágának találta. Így a tojás az első férfi polcán porosodott, mígnem 2012-ben rákeresett a neten és rájött, mije is van valójában.

A forradalom utáni első egyedi Fabergé-tojást tavaly mutatták be egy dohai ékszerkiállításon, az Al Fardan ékszergyár standján. Akkor a Fabergé cég képviselője, Alize Morand elmondta, hamarosan újabb dollár milliókat érő darabokkal jelennek meg a piacon.

Képek: Wikipedia, Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez