Játékbölcsővel a kezükben baktatnak a felnőttek a hegyen, miért?

Sok követ megmozgatnak a gyermektelen párok, hogy végre ők is szülők lehessenek. Nyugat-Grúziában pogány eredetű szokással próbálkoznak a húsvétot követő csütörtökön.

Biztosan megérkezik az áldás, ha a gyermektelen pár három éven keresztül minden húsvét utáni csütörtökön elzarándokol Cacshuru templomába és a pap megáldja játékbölcsőjüket és a benne fekvő játék babát.

Bár a városiak már egyre kevésbé, de a környékbeliek még mindig tömegesen hisznek a hagyományban. A vidéki grúzok szerint nagy szerencsétlenség a gyermektelenség. Éppen ezért szorgosan teszik meg évről évre a templomhoz vezető három km-es utat a hegyen. A lustábbak autóval, az igazán elszántak mezítláb.

A templomhoz érve az udvar egy véletlenszerűen kiválasztott karójára függesztik a bölcsőt. Az áldás előtt gyertyát gyújtanak és háromszor megkerülik az épületet. A rituálét egyedülállóak is el szokták végezni. Más áldozati állatot is hoz a biztos siker érdekében. Van, akit pedig az egész família elkísér.

A szokás legfontosabb kellékét, a játékbölcsőt újrahasznosítják. Előfordul, hogy aki már részesült az áldásban, továbbadja. Emiatt akár tolakodás és veszekedés is támadhat egy-egy nagy becsben tartott darabért.

A helyiek nem emlékeznek, mindez mikor kezdődött. A legenda szerint a templom egy része még a pogány időkből való, amikor is egy termékenységisten lakta, és amelyhez évszázadokon át jártak a hívek.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez