Felnőtt férfiak tömegei tülekednek, miközben Húsvétot ünnepelnek – videó

Miközben az átlag grúz nyugodt családi körben emlékezik Jézus feltámadására, az egyik falu lakói egymást taposva teszik ugyanezt.

A játék neve Lelo, ami grúzul gólt, vagy próbát jelent. Nincsenek szabályai, nincs időhöz kötve, és a két csapat létszáma sem meghatározott. Tehát annyi, kizárólag férfi vesz benne részt, amennyi csak akar. Ilyenkor a teljes nyugat-grúziai falu, Suhuti pályává alakul. A cél: a falu papja által bedobott 16 kilós bőrlabdát eljuttatni a folyópartig. A nyertes, egy általa kiválasztott sírra helyezheti a labdát a temetőben.

A játék eredetéről nem sokat tudni – írja az eurasianet.org. A helyi újságíró és történész, Tamaz Imnaisvili szerint a meccs a Suhutiban, 1855-ben vívott török-orosz csatának állít emléket. A falu papja viszont a grúz kereszténység kialakulásához köti a Lelót, ami nyilvánvalóan pogány hagyományokon nyugszik. Szerinte talán ezzel magyarázható, miért éppen húsvét vasárnapján játszák.

Nem véletlen a labda súlya. A régi grúz súlymérték, a puti nyomott 16 kilót. Tősgyökeres suhuti cipészcsaládé a megtiszteltetés az aktuális labdát elkészíteni. Később az ő szomszédaik töltik meg az üres bőrt földdel, homokkal és borral a pap jelenlétében.

Bár akár forgalmi dugót is okozhat a Lelo, a helyiek szerint hallani, vagy olvasni róla nem elég, mindenképpen látni kell. Ebből kiindulva támogatná maga Suhuti és a grúz környezetvédelmi minisztérium is, hogy fejlesszék jelentős turisztikai látványossággá a játékot. Nem jönne rosszul a sok kíváncsi látogató az amúgy igen szegény falunak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez