Szeretnek stoppolni a magyar egyetemisták – interjú

Azt tudjuk, hogy sok magyar fiatal gondolkozik a külföldre költözésről. Arról viszont már jóval kevesebb fogalmunk van, vajon milyen az ízlésük a külföldi kirándulásokkal kapcsolatban. Erről az ELTE Bölcsészkar Publicer magazinjának főszerkesztőjét, Tóth Melittát kérdeztük.

Mennyire szívesen turistáskodnak külföldön a magyar egyetemisták?
– Többségük örömét leli az utazásban, főként a külföldi utakban. Szeretnek világot látni, tapasztalni és megismerni más kultúrákat. Keresik is ennek a lehetőségét.

Melyek a legnépszerűbb célpontok?
– Barcelona, Párizs, Prága, Athén, Bukarest, Koppenhága. A távolabbi országok közül sok esetben az Egyesült Államokba, főleg New Yorkba utaznak a legszívesebben, illetve Új-Zélandra és Thaiföldre.

Mivel utaznak? Elég bátrak a stoppoláshoz?
– A stoppolás népszerű az ismerőseim körében. Abban izgalmat és esetlegességet látnak. Természetesen az autó, a vonat és a fapados járatok is szóba jönnek, de általában az dönt, hogy mi a legolcsóbb megoldás, már ha saját finanszírozásról beszélünk. Ettől eltekintve legnépszerűbb az egyetem, vagy más szervezet által támogatott tanulmányi út.

Kivel utaznak? A haverokkal, vagy inkább egyedül?
– Csak egy-két esetben hallottam olyanról, hogy egyedül utaznának. Ez általában különleges helyzetekben szokott előfordulni: kihívás, önmegismerés, kaland céljából. Általában baráti társaságok, csoporttársak szoktak útra kelni, vagy egy pár.

Mennyire engedhetik meg maguknak a külföldi kirándulásokat a magyar egyetemisták?
– Túlnyomó részben bölcsész ismerőseim vannak, és bár sokan dolgoznak egyetem mellett, saját zsebből nehezen tudják ezt teljes mértékben finanszírozni. Általában szülői vagy egyetemi támogatással utaznak.

A rövidebb kirándulások, vagy a hosszabb ösztöndíjak a népszerűbbek? Járnak-e jótékonysági missziókra?
– Az Erasmus most nagyon népszerű. Három barátom van kint külföldön ezzel az ösztöndíjjal, ők minimum fél évre mentek. Emellett a három hónapos, nyári amerikai gyermektáboroztatás lehetőségével is sokan élnek. Van, aki pályázaton nyert három hetes amerikai utat. Egy barátom pedig most pályázik Erasmus Plus-szal egy barcelonai hétvégére. Azt viszont nem igazán tapasztaltam, hogy missziókra mennének.

Mennyire akarnak külföldön dolgozni a végzés után?
– A hosszabb-rövidebb kirándulásokon kívül sokan dolgozni is elindulnak külföldre. Anglia a favorit, ha azt nézzük, hogy hova mennek dolgozni, hosszútávra, akár egy életre.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez