Övön aluli ütés az EgyptAir eltérítése az egyiptomi turizmusnak

Végzetes következményei lehetnek az EgyptAir repülőgépének az eltérítése az egyiptomi idegenforgalomra, amely már amúgy is padlót fogott, miután tavaly októberben felrobbant egy orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten, 224 emberrel a fedélzetén. Az egyiptomi hatóságok azóta rengeteg bírálat érte és a mostani incidens is arra világít rá, hogy komoly hiányosságok vannak a biztonsági intézkedések betartása terén. Enélkül pedig nehéz lesz visszacsábítani a külföldi turistákat, akiknek a hiánya súlyos csapás az ország gazdaság számára is.

„A mostani incidens egy újabb csapás Egyiptomnak függetlenül attól, hogy a bomba igazi volt-e vagy sem” – mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az M1 híradójának, aki szerint a mostani incidens a lehető legrosszabb időben következett be. A szakújságíró ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy Egyiptom és Oroszország között zajlanak a tárgyalások arról, hogy az oroszok visszaállítsák a légiforgalmukat Egyiptomba és engedélyezzék állampolgárjaik számára az észak-afrikai országba való utazást pihenés cellájából.

Kiss Róbert Richárd elmondta, hogy azokban az országokban, ahol terrortámadások következtek be vagy ahol fenn áll a terrorcselekmények lehetősége ott jelentősen visszaesett a turizmus. Törökország, Tunézia és Egyiptom is hasonló problémákkal küzd, ezért mindent megpróbálnak annak érdekékében, hogy visszanyerjék a turisták bizalmát és minél több külföldit csábítsanak az országba.

Ennek érdekében tanulmány utakat szerveznek újságíróknak és utazásszervezőknek, hogy meggyőzzék őket arról, hogy a szolgáltatásaik jók és a biztonsági helyzet is alkalmas a vendégek fogadására. Emellett az áraikat is jelentősen csökkentették, de ezeket nem lehet a végletekig csökkenteni – mondta a szakértő hozzátéve, hogy mostani incidens is azt jelzi, a hatóságoknak nagyon is oda kell figyelniük biztonsági előírások lehető legszigorúbb betartására.

„Az emberek már megint halottak valami rosszat Egyiptommal kapcsolatban és, ha eleve bizonytalanok voltak abban, hogy az országba utazzanak, akkor vélhetően most már nem is fognak oda menni”

Az oroszok is főleg ezért szüntették be járataikat Egyiptomba, miután terrormerénylet áldozata lett az egyik repülőgépük tavaly októberben. Az oroszok kifogásolták az egyiptomi hatóságok hozzáállását a biztonsági intézkedések betartása terén. Sőt az oroszok azt is felajánlották, hogy szakembereket küldenek az egyiptomi repterekre, hogy a helyi biztonsági szervekkel együttműködőjének. A terrormerénylet után ugyanis több olyan hír is napvilágot látott, miszerint az egyiptomi hatóságok 10-20 euróért bármilyen csomagot felengedtek a repülőgép fedélzetére. Emellett azt is elehetett érni pénzzel, hogy egyesek kikerüljék a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy ne keljen sorba állniuk a reptéren.

„Ennek a baksis kultúrának véget kell vetni, hogy az egyiptomi idegenforgalom talpra aljon és elkezdjen működni” – mondta a turisztikai szakértő, aki korábban már többszőr is megfordult az észak-afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez