Az oroszok csak akkor utaznak Sarm es-Sejkbe, ha…

Az oroszok már egy ideje tárgyalnak az egyiptomiakkal arról, hogyan tudnák újra biztonságossá tenni a nyaralóknak a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyet.

Az orosz közlekedési miniszter, Makszim Szokolov a héten bejelentette: arra kérték az egyiptomiakat, hogy lehessenek  folyamatosan jelen a sarmi reptéren orosz biztonsági szakemberek. Bár ez nem is annyira kérés, hisz azt is világossá tette: enélkül nem repülik újra Sarmot. Ami pedig azt jelenti, hogy az orosz gép ottani katasztrófájáig tömegesen érkező orosz turisták továbbra is elmaradnak.

De nem is csak Sarmról van szó: az oroszok egyébként minden egyiptomi repülőtéren szeretnék elérni, hogy az egész reptéri biztonsági procedúrát ellenőrizhessék az ő embereik is, együttműködve persze az egyiptomi kollégákkal. A miniszter a Russia-24 tévécsatornának beszélt erről.

Oroszország tavaly ősszel függesztette fel egyiptomi járatait – akkor, október utolsó napján robbant fel a Sínai-félsziget fölött az orosz Metrojet gépe, és halt meg mind a 224 ember a fedélzeten. A történteket terrorcselekménynek minősítették, az 1 kiló TNT-nek megfelelő robbanóanyag a sarmi reptéren került a gépre.

Az egyiptomi kormány nem válaszolt még az orosz igényre, de a két polgári repülési hatóság tárgyalásain pontosan megnevezik, milyen körülmények között kívánnak dolgozni az orosz biztonsági szakemberek – mondta az orosz miniszter. Egyiptomi kollégája pedig azt nyilatkozta a Daily News Egypt-nek, hogy csak ők, a polgári repülési tárcánál hivatottak ilyen intézkedéseket bejelenteni, és sajtóértesüléseket nem hajlandó kommentálni. Hivatalos kérést viszont egyelőre nem kaptak az orosz biztonsági szakértők egyiptomi repterekre telepítését illetően.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt egyiptomi kollégájának, hogy amilyen hamar csak lehet, helyreállítják a légiközlekedést a két ország között – a legmagasabb biztonsági színvonalon, hogy garantálják az orosz állampolgárok biztonságát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez