Hősi halált halt az orosz Rambo Palmüránál

A 25 éves Alekszandr Prohorenko egy orosz különleges egység katonájaként részt vett Palmüra felszabadításában. Saját maga ellen rendelet el légicsapást, miután észrevette, hogy az Iszlám Állam harcosai bekerítették. A hősi halált halt katonáról azóta kiderült, hogy a felesége első gyermeküket várja otthon, Oroszországban.

Oroszországban mindenki gyászolja a Szíriában elhunyt katonát, aki tökéletesen beleillik az orosz hősök mítoszába.

A 25 éves Alekszandr küldetéséről nem sokat tudni, az orosz hadsereg egyik Szíriában állomásozó különleges egységének volt a katonája. A feladatuk állítólag az volt, hogy feltérképezzék a terepet, és információkat gyűjtsenek az Iszlám Állam harcosainak hollétéről. Alekszandert azonban bekerítették a terroristák, semmi esélye sem volt arra, hogy élve megússza a küldetését. Ezért rádióján megadta tartózkodási helyének pontos koordinátáit, és légicsapást rendelt el maga ellen, hogy így végezzen a körülötte lévő terroristákkal. A vadászgépek rövid időn belül meg is jelentek az égbolton és végrehajtották a műveletet.

sdsds

A hősi halált halt katona Oroszország Orenburgi területén, egy apró településen élt a szüleivel és feleségével, Kátyával. A várandós nő nem is tudott arról, hogy férje Szíriában harcol, azt hitte, hogy Alekszandert valamelyik kaukázusi támaszpontra vezényelték. A szülők sem nagyon tudtak semmit fiuk munkájáról, még azzal sem voltak tisztában, hogy melyik katonai egységben szolgált. Ahogy testvérei sem, pedig ők is katonák az orosz hadseregben.

rrr454

Alekszandr egyébként mindig is katona szeretett volna lenni. A középiskola elvégzése után rögtön jelentkezett is az Orosz Fegyveres Erők Légvédelmi Akadémiájára. Tanára elmondta, hogy mindig is szorgalmas volt és jól tanult, nem véletlenül kapott ezüst kitüntetést, miután leérettségizett. Az akadémiát viszont már aranyéremmel zárta.

A 25 éves katona holttestét azóta már hazaszállították Oroszországba, és hősökhöz méltó temetést is kapott. Az orosz hadsereg pedig jelezte, hogy Vlagyimir Putyin elnök személyesen fogja átadni az elhunyt katona családjának az Oroszország Hőse Kitüntetést, amit Alekszandr hősies helytállásának elismeréséül adományoztak.

Képek:east2westnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez