Kitörtek a túlzsúfolt menekültközpontból a migránsok

Legalább 500 illegális migráns kitört péntek délben a Görögországhoz tartozó Híosz szigeten működő befogadóközpontból – jelentette honlapján egy görög újság.

A Ta Nea jelentése szerint a tömeg átvágta a tábort körülvevő dróthálókerítést, majd elindult az égei-tengeri sziget kikötője felé.

A központot elhagyók újságíróknak azt mondták, hogy nincsenek többé biztonságban a befogadóközpontban, ezért átmennek egy régi, elhagyatott táborba, amely a kikötő közelében van. A parti őrség illetékesei megerősítették az újság értesülését.

A híoszi regisztrációs központban péntekre virradóra összetűzések robbantak ki a Törökországba történő visszaszállításra váró afgán és szíriai migránsok között. A rendőrség bódítógránátokat vetett be ellenük. Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, öt ember szorult kórházi ápolásra a zavargások után. A menekültközpont létesítményeiben súlyos károk keletkeztek, megrongálták az orvosi ellátót is. A migránsokkal rokonszenvező aktivisták azt mondták, hogy a csetepaté előtti estén az ott lévő menekültek szabad eltávozást követelve tüntettek.

Az 1200 fő elhelyezésére tervezett híoszi befogadóközpontban 1500-an zsúfolódtak össze, így a hatóságok már tervbe vették, hogy egy részüket átszállítják más táborokba.

Az EU és Ankara között március 20. óta érvényben lévő menekültügyi megállapodás keretében hétfőtől megkezdik a menekültek első csoportjának visszaszállítását Törökországba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arra figyelmeztetett, hogy a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket foganatosítani kell, még mielőtt elindul a procedúra.

Kép: youtube

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez