2014-ben itt történt a legtöbb légtérsértés a világon

2014-ben az orosz-ukrán válság miatt jelentősen megugrott az orosz légtérsértések száma a NATO-tagállamok légtereiben, miközben ezzel párhuzamosan a kínai-japán szigetviták következtében több mint hatszázszor sértették meg kínai repülőgépek a japán légteret. Ennek ellenére tavaly a legtöbb légtérsértés nem ebben a két régióban történt, hanem hivatalosan két szövetségesnek számító ország esetében vált szinte napi rutinná az egymás légterébe történő engedély nélküli berepülés.

A görög Ekathimerini hírügynökség szerint 2014-ben 1017 alkalommal sértették meg török vadászgépek Görögország légterét. Ez körülbelül  kétszer annyi, mint 2013-ban és  török katonai források szerint  huszonöt éve nem volt annyi légtérsértés, mint tavaly. Az Égei-tenger felett már annyira ” napi rutinná” vált a görög és török repülőgépek szimulált közelharca, hogy a sajtó igazából már nem is foglalkozott vele és a török hadügyminisztérium honlapján egy külön számláló is számolta a légtérsértéseket.

December 22-én két M-2000/5 vadászgép szállt fel egy görög szigetről és két percen át a török légtérben tartózkodott. Amikor a török vadászgépek közelítettek hozzájuk, bekapcsolták a célkereső rendszerüket és bemérték a “fogadóbizottságot”. Körülbelül három percig zajlott a virtuális közelharc, majd a görög pilóták visszatértek a saját légterükbe. Hasonló esemény került sor december 29-én is, de ott már a török vadászgépek “várták” a görög határsértőket és üldözni kezdték egymást.

Ezzel szemben a görög médiumok mind a december 22-i, mind a december 29-i légsértésekért a török légierőt tették felelőssé. A görög változat szerint az év utolsó napjaiban hat török vadászgép repült be görög területek fölé. Állításukat azzal igyekszenek bizonyítani, hogy ők a nemzetközi szervezeteknek és NATO-nak is elküldték a katonai gépeik repülési útvonalát és időpontjait, miközben Ankara eddig soha nem tette közzé ezeket az információkat, dacára annak, hogy a katonai szövetség ezt kifejezetten feltételnek szabta meg mindkét ország esetében.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez