Vitatott szigetre utazott a görög miniszter: feléled a görög-török viszály?

Imia vitatott hovatartozású sziget, a két NATO-tagország, Törökország és Görögország 1996-ban kis híján háborúba keveredett egymással miatta. Azóta befagyott a feszültség, de most alighanem feléledhet az ellenségeskedés Ankara és Athén között. Az új görög védelmi miniszter váratlan húzása ismét kiélezte a vitát.

Imia (törökül Kardak) szigetére repült a minapi választásokon nyertes görög Sziriza párttal kormánykoalícióban lévő, nacionalistának számító Független Görögök elnöke, a védelmi miniszter Panosz Kammenosz. Hivatalosan “lerótta kegyeletét” egy 1996-ban történt helikopterbaleset három katonai áldozata előtt, ezzel “kifejezve patriotizmusát”. Ugyanakkor a sziget Törökország partjaitól mindössze hét kilométerre fekszik, és mai napig vita tárgya a hovatartozása. Így aztán nem kis bonyodalmat okozott a politikus látogatása.

A sziget nagyon közel fekszik a török légtérhez, és Ankara vadászgépeket küldött a partjaihoz. Athén légtérsértéssel vádolta a törököket, és ezért a görög légierő is felküldte a saját gépeit, amelyek befogták a török harci repülőket. Ankara ugyanakkor arról számolt be, hogy ők csak “megtették a megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket”, de egyik ország légterét sem sértette meg a másik fél.

Görögország és Törökország között korántsem számít szokatlannak az engedély nélküli belépés egymás légterébe. A görög Ekathimerini hírügynökség szerint 2014-ben 1017 alkalommal sértették meg török vadászgépek Görögország légterét. Ez körülbelül kétszer annyi, mint 2013-ban, és török katonai források szerint huszonöt éve nem volt annyi légtérsértés, mint tavaly.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a nagyobbik görög koalíciós párt, a radikális baloldali Sziriza vezetője korábban azt mondta egy interjúban, hogy javítani akarja Athén és Ankara korántsem baráti kapcsolatait. Hétfőre Ciprasz látogatást tervez a törökök és görögök között megosztott Ciprusra.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez