Nem mi kezdtük: Kiújultak a harcok Hegyi-Karabahban

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt hangos az orosz nyelvű sajtó. Éjjel újra harcok rázták meg a kvázi államot. Azt viszont nem tudni, melyik oldal is kezdte.

Hegyi-Karabahért körülbelül 30.000 áldozatot követelő háborút vívtak az 1990-es években. Ugyan 1994-ben született egy tűzszünet, de sem békét nem kötöttek, sem a terület státuszáról nem döntöttek azóta sem. A több mint húsz éve húzódó konfliktust időről-időre kisebb-nagyobb harcok tarkítják.

Ez történt az éjjel is. Az örmény hadügyminisztérium sajtótitkára, Arcrun Ovanniszján ma reggel jelentette be: péntek éjszaka az azeri erők a karabahi zóna több pontja ellen is támadást hajtottak végre. Válaszul egyik helikopterüket lelőtték az örmények és visszatámadtak. Mindkét oldalon vannak halálos áldozatok és súlyos anyagi károk.

Örményország, Azerbajdzsán, Hegyi-Karabah (Wikipedia)
Örményország, Azerbajdzsán, Hegyi-Karabah (Wikipedia)

Az azeri hadügyminisztérium tagadta, hogy lelőttek volna egy örmény helikoptert – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Baku szerint az örmény fél újabb provokációjáról van szó. A szintén orosz hírügynökség, a RIA Novosztyi úgy tudja, Baku a tűzszünet megsértésével vádolja Jerevánt, mondván az örmények 127-szer nyitottak tüzet az éjjel.

Ezzel egy időben az örmény külügyminisztérium sajtótitkára, Tigran Balajan Twitter-bejegyzésben vádolta meg Azerbajdzsánt, amiért növeli a feszültséget a konfliktusos területen.

Hogy pontosan mi történt április elseje éjszakáján Hegyi-Karabahban, egyelőre nehéz kibogozni az ellentétes hírekből és nyiltakozatokból. Ahogy az esetleges áldozatok számáról és az anyagi veszteség mértékéről sem érkeztek még egyértelmű beszámolók.

Kép: Azeri tank Hegyi-Karabahban ((Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez