Ötmillió dollárt érő terrorvezért fogtak el

Letartóztatták a nigériai hatóságok, halid al-Barnawi terroristavezért, aki a Boko Haramtól kiszakadt Ansaru vezetője volt.

Hatalmas sikernek értékelte a terrorvezér elfogását Rabe Abubakar tábornok, a nigériai Védelmi Minisztérium szóvivője, aki szerint al-Barnawi elfogása „áttörést jelent a terrorizmus ellen folytatott küzdelemben”. Nigériában ugyanis hat év óta ez az első eset, hogy sikerült élve elfogni egy terrorszervezet első számú emberét. Al-Barnawit még a múlt hét péntekjén tartóztattak le Lokojában.

Khalid al-Barnawi eredeti neve Usman Umar Abubakar, és Nigériai központi régiójában szilárdította meg az Ansaru jelenlétét. Ez a környék körülbelül 1000 kilométerre található az északkeleti háborús övezettől, ahol a Boko Haram ellen küzd a nigériai hadviselés.

Az Ansaru 2012-ben jött létre, miután a Boko Haram egyik frakciója kiszakadt, és szövetségre lépett az al Kaidával, főleg annak észak-afrikai szárnyával, az AQIM-al. Kiválásuk oka az volt, hogy al-Barnawi és társai ellenezték a Boko Haram esztelen ámokfutását, amelynek rengeteg muszlim civil is áldozatául esett.

A terrorszervezet azóta komoly szerepet vállalt a keresztény és muszlim törzsek közötti ellentétek fokozásában, amelyek gyakran véres összecsapásokba torkolnak.

Al-Barnawi nevéhez fűződik egy olasz és egy brit mérnök elrablása, akiket még 2011-ben ejtettek túszul. Mindkét külföldi életét vesztette, amikor brit és nigériai kommandósok megpróbálták őket kiszabadítani 2012-ben, Sokotóban. A terrorvezér számos túszejtő akció kitervelője volt. Egy német mérnököt is elraboltak az emberei, ő sem élte túl az érte indított mentőakciót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez