Foglyokat mentettek ki a Boko Haram markából

Kilencven embert, köztük számos nőt és gyereket szabadított ki a Boko Haram terrorszervezet fogságából a napokban a nigériai hadsereg – közölte a katonaság szóvivője.

Az észak-nigériai Gwoza körzetben két falu lakói közül 23 férfit, 33 nőt és 34 gyereket mentettek meg. Az akció még csütörtökön történt, a hadsereg péntek este számolt be róla.

A hadsereg emellett újra megnyitott egy iskolát, amelyet a terrorista szervezettel folytatott harcok miatt kellett bezárni. Az oktatás katonák védelme mellett folytatódik. A közleményben kiemelték az iskola újranyitásának jelentőségét, mivel a Boko Haram éppen a nyugati típusú oktatás ellen küzd és az iszlámon alapuló, szélsőséges tanításokat hirdet.

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása. A szélsőségesek 2009-ben kirobbantott lázadása óta több mint 15 ezer ember vesztette életét, és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint már 2,1 millióan váltak menekültté saját hazájukban. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint a Nigériában és a környező országokban menekültté vált gyerekek száma eléri az 1,4 milliót.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez