Támadják a migránsokat a rituális gyilkosságok miatt

Komoly zavargások robbantak ki a zambiai fővárosban, miután az eltelt hetekben legkevesebb hat embert gyilkoltak meg brutális kegyetlenséggel. A helyiek a külföldieket, főként a környező országokból érkező ruandai és burundi migránsokat vádolják, mondván rituális célból gyilkolnak az országban. Azonban könnyen lehet, hogy valami más van a háttérben.

Az eltelt négy hétben drasztikusan megnövekedett a bizarr gyilkosságok száma Zambiában. A rendőrség több olyan megcsonkított holttestet is talált, amelyeknek le volt vágva a füle, az orra és a nemi szerve, illetve belsőszerveik közül hiányzott a szívük és a májuk.

A helyiek a migránsokat hibáztatják a gyilkosságok miatt. Az internetes közösségi oldalakon pedig több olyan pletyka is megjelent, miszerint az országban dolgozó külföldi migránsok szerencsehozó amuletteket készítenek a megcsonkított testrészekből, így biztosítva vállalkozásaik sikerét.

A rendőrség több gyanúsítottat is letartóztatott a gyilkosságokkal kapcsolatban, arra azonban egyetlenegyszer sem utaltak, hogy rituális öldöklés ügyében nyomoznának, amit külföldiek hajtanának végre.

Ettől függetlenül az emberek besokalltak Lusakában, ahol két napja tartanak a súlyos zavargások. Több százan vonultak ki az utcára, törtek-zúztak, a rendőröket kövekkel dobáltak meg és sok, főként ruandaiak által fenntartott üzleteket, boltokat rohantak le, fosztottak ki. A rendőrség jelezte, hogy 62 olyan üzletről tudnak, amelyeket a zavargások alatt vágtak tönkre. Emellett 256 embert tartóztattak le fosztogatás és erőszakkeltés miatt. A fellángolt indulatok miatt sok külföldi a hozzájuk legközelebb eső rendőrállomásra sietett védelemért, míg mások elhagyták Zambia fővárosát. A migránsok nem tagadják, veszélyben érzik az életüket.

Lusaka
Lusaka

Az ENSZ elítélte a zavargásokat és nyugalomra szólította fel az embereket. Közben a ruandai nagykövetség ügyvivője kapcsolatba lépett a zambiai hatóságokkal és arra kérte az országban tartózkodó honfitársait, legyenek résen és ne vállaljanak fölösleges kockázatokat, húzzák meg magukat és kerüljék a nyilvánosságot.

A rituális gyilkosságok több fekete-afrikai országban tabu témának számítanak. Senki sem akar róluk beszélni, de mindenki tudja, hogy léteznek. Az esetek többségében egyébként rendkívül gazdag, befolyásos emberek állnak ezeknek a gaztetteknek a hátterében. Afrikában ugyanis még mindig sokan hisznek az ősi babonákban, a fekete mágia erejében. Tanzániában és Malawiban a leggyakoribbak az ilyen célú gyilkosságok, amelyeknek rendszerint albínók esnek áldozatul. Ugyanakkor sok politikus is rabja ezeknek a szertartásoknak.

Zambiában ráadásul augusztusban választásokat tartanak, Edgar Lungu elnök pedig szeretne továbbra is az ország élén maradni. Ő akkor került hatalomra, amikor elődje Micheal Sata váratlanul meghalt. Egyesek szerint a dél-afrikai ország mostani gyilkosságai sokkal inkább politikai jellegűek, nem vitatva el rituális céljukat. Erről azonban jelenleg senki sem beszél még.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez