Nem lépnének ki az EU-ukrán társulási megállapodásból a holland képviselők

Elutasította a holland parlamenti képviselők többsége az EU-ukrán társulási megállapodásból való azonnali kilépést.

Az euroszkeptikus Szocialista Párt indítványát szűk többséggel szavazták le a 150 tagú parlamentben: 75 képviselő voksolt a javaslat ellen és 71-en támogatták azt. Hollandia az egyetlen európai uniós tagállam, amelynek parlamentje eddig nem hagyta jóvá a kormányközi szinten már aláírt megállapodást. Az április elején a Szocialista Párt kezdeményezésére a témában tartott népszavazáson a lakosság 61 százaléka elutasította a társulási megállapodás ratifikálását.

Noha a népszavazás eredménye jogilag nem kötelező a parlamentre nézve, Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya nem hagyja figyelmen kívül a referendum eredményét, és megpróbálja a megállapodás módosítását elérni még a nyári törvényhozási szünet előtt. 

Elemzők szerint a népszavazás eredménye semmiképpen nem vonhatja maga után a társulási szerződés felbontását, a legrosszabb esetben a holland kormány végrehajtási mentességet kérhet a megállapodás alól. A társulási megállapodás ellenzőinek győzelme ugyanakkor komoly politikai kihívást jelent az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő ország kormánya számára.

Az év elején megkérdeztük a témáról Európai Unió ukrajnai demokratikus intézményeket építő missziójának korábbi vezetőjét, Mizsei Kálmánt. Akkori interjúnkat itt olvashatja.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez