Egy uralkodás ruhái – ma 90 éves II. Erzsébet

Tavaly döntötte meg az egész korszakot fémjelző Viktória királynő rekordját, és vált minden idők leghosszabban a trónon ülő angol uralkodójává. II. Erzsébet ma 90 éves.

A királynői születésnapot mindenhol ünneplik ma és a napokban Nagy-Britanniában. Bár hivatalosan évről évre júniusban emlékeznek meg róla, valójában április 21-ének hajnalán született II. Erzsébet, 1926-ban. 1953 nyarán koronázták meg, Anglia 40. uralkodójaként. Azóta csaknem 63 év telt el, fontos történelmi és családi eseményekkel. Skócia fővárosában, Edinburgh-ban úgy gondolták: az ezeken viselt ruháinak kiállításával köszöntik a királynőt.

A stílus 90 éve a királynő gardróbjából alcímet viselő tárlat ma nyílt meg II. Erzsébet skóciai otthonában, a Holyroodhouse palotában. A királynő életének kiemelkedő pillanataira, találkozóira fókuszál. Felvonultatja azt a drágakövekkel díszített nagyestélyit is, amelyet Erzsébet 1957-ben, az Egyesült Államokban viselt Eisenhower elnök vendégként.

eisen

eisenh

Vagy azt az elegáns és legendás türkiz ruhát, amelyben húga, Margit hercegnő esküvőjén vett részt 1960-ban.

türkiz

A nagyestélyit a hozzáillő boleróval Norman Hartnell brit tervező álmodta meg. Aki már a 40-es években is dolgozott az akkor még hercegnő Erzsébetnek. Ugyancsak az ő munkája volt a királynő saját esküvői ruhája, és az 1971-es Gillies bálon viselt, skótkockás sállal diszített nagyestélyi is. A bált még Viktória királynő vezette be a balmorali kastélyban: a szomszédoknak és a héznépnek adják, amikor az uralkodó ott tartózkodik.

balmoral

Ha már Skócia: a kiállításon szerepel az a ruha is, amelyet a skót parlament nyitóülésén viselt a királynő, 1999. július 1-jén. A lila selyemgyapjú kabát alá zöld selyemből és csipkéből készült ruhát vett fel az uralkodó, lila-zöld skótkockás sállal.

lila2

A skót minta már Viktória királynőnél is megjelent, 1835-ben: ez a darab is szerepel a tárlaton.

viktória

 A fekete, alul taft, felül selyembársony ruhát II. János Pál pápa tiszteletére öltötte fel II. Erzsébet, 1990-ben, a Vatikánban. Látják hátul a fekete tüllfátylat?

pápapápa1

Gyöngyök, flitterek, kristályok, gyémántok. Az alkalom a norvég uralkodó látogatása volt, 1962-ben.

norvégia

norvég2

A ma megnyílt uralkodói ruhaszemlét nyáron egy másik követi majd a Buckingham palotában, ősszel pedig egy harmadik Windsorban. Vagyis a királynő mindhárom hivatalos rezidenciáján lesz majd ilyen tárlat, más és más öltözékekkel.

A 90 éves II. Erzsébet talán leghíresebb és legtöbb jelképet hordozó ruháját a koronázásán viselte. Ennek külön története van. A tervező itt is a már említett Norman Hartner volt, aki Nagy-Britannia összes területének szimbólumait ráhímeztette a ruhára: az angol rózsát, a skót bogáncsot, a walesi póréhagymát és az ír lóherét. De ott voltak a nemzetközösség országainak jelképei is: a kanadai juharlevél, az új-zélandi ezüstpáfrány, az ausztrál arany akácvirág és a dél-afrikai fenyő. Indiát és Ceylont, a mai Srí Lankát a lótuszvirág képviselte, Pakisztánt pedig búzakéve, gyapot és juta. Mindez persze a legnemesebb anyagokból: az angol rózsákat például rózsaszínű selyemszállal hímezték, gyöngyökkel, ezüsttel, rózsa alakú gyémánttal tették még nemesebbé.

Coronation dress of Queen Elizabeth II by Norman Hartnell

Arriving At The Abbey
A ruhát 1952 októberében rendelték meg a nagy napra, 1953. június 2-ára, amikor édesapja, VI. György halálát követően Erzsébet elfoglalta a trónt. Nyolc hónapig dolgozott rajta a tervező, három szabó és hat hímző. A selyem, amiből varrták és amire a gyöngyöket és gyémántokat hímezték, angol volt: egy bizonyos Lady Hart Dyke selyemhernyó-tenyészete szállította, Lullington Castle-ből.

Koronázási ruháját nem csak egyszer viselte a királynő. Ebben nyitotta meg 1954-ben az új-zélandi, az ausztráliai és a ceyloni parlament ülésszakát, majd 1957-ben a kanadaiét is. 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez