A CIA és a Guadalajara-kartell kapcsolatai

Minden bizonyíték arra mutat, hogy a CIA és az egykoron rettegett Guadalajara-kartell szoros együttműködést ápolt a 80-as évek derekán. Nem újdonság, hogy nyakig ültek a Contra-ügyben, az viszont igen, hogy a CIA gyilkolta meg 1985-ben „Kiki” Camarenát, a DEA ügynökét.

 

A mexikói „El Proceso” napilap által megjelentett információk szerint Camarénának azért kellett meghalnia, mert felgöngyölítette a CIA részvételének sötét részleteit a nicaraguai kontrák finanszírozásában. A mexikói lap Tosh Plumlee-vel, az egykori CIA-pilótával készített interjújából kiderül, hogy a CIA közelről koordinált Rafael Caro Quintero drogbáróval, akit 1985-ben 40 éves börtönbüntetésre ítéltek Camarena meggyilkolásának kitervelése miatt.

Az InSightCrime – egy, a latin-amerikai szervezett bűnözéssel foglalkozó kutatóközpont – anyagai szerint az történet igazi főszereplője egy hondurasi kábítószer-kereskedő, Matta Ballesteros és a SETCO névre keresztelt légitársasága, mivel Ballesteros volt az egyetlen közvetlen kapcsolat a Guadalajara Kartell és a CIA között.

Mint kiderült, a 70-es évek rettegett kápóján, Ballesteroson keresztül vásároltak hatalmas földbirtokokat és allapítottak cégeket a Medellín- és a Guadalajara-kartellek Hondurasban, illetve rendezkedtek be az észak-amerikai drogpiac terítésére, az egyetlen kellemetlen pont a történetben, hogy mindezt a CIA és a washingtoni külügy tudomásával és belegyezésével tették.

 

Nem mintha a DEA tiszta lapokkal játszott volna, hiszen köztudott, hogy a drog-ellenes ügynökség operatív tisztjei is dollármilliókat szakítottak a 80-as és 90-es években a kolumbiai és bolíviai kokain szállítmányokból, így az sem kizárt, hogy a CIA és a DEA egyes esetekben konkurens félként jelent meg a pánamerikai drog bizniszben.

Egy 1988-as kongresszusi jelentés arról tanúskodik, hogy a SETCO gépei nem csak a CIA-nak, de az észak-amerikai külügy részére is bonyolítottak fuvarokat, nyilvánvalóan nem légipostával megrakva.

Az 1988-as jelentés szerint a State Department 185.924 dollárt fizetett a SETCO-nak 1986 januárja és augusztusa között, ami bár a közvélemény előtt némileg kínos, ám az drogüzletek volumenét tekitve összeg csak afféle apró pénz, ha figyelembe vesszük, hogy a DEA esetenként több millió dolláros tételeket folyósított különböző drogbáróknak.

Az már csak hab a tortán, hogy Ballesteros – aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben – a nyolcvanas években a hondurasi közélet egyik ünnepelt szereplője volt. Üzlettársaival és befolyásos politikus barátaival szívesen sütkérezett a rivaldafényben.

Ám semmi sem tart örökké, Matta Ballesteros csillaga is leáldozott egy idő után. 1988-ban valakinek kezdett kényelmetlenné válni a köztörvényes közszereplő: Ballesterost egy hondurasi-usa akció keretében letartóztatták, most pedig egy szövetségi fegyházban tölti életfogytiglani büntetését.

Az InSightCrime kutatása szerint az észak-amerikai kormány és a Guadalajara-kartell közvetett kapcsolatai mellett a drogüzletek minden bizonnyal befolyásos mexikói politikai körök tudomásával zajlottak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez