Hoppá, hamarosan csődöt mondhat az Iszlám Állam

A becslések szerint összesen akár 800 millió dollárnyi készpénz lapulhatott a szélsőségesek azon létesítményeiben, amelyeket az amerikaiak semmisítettek meg az elmúlt időszakban. Ez pedig komoly csapást jelenthet az Iszlám Államnak, mivel költségeik jelentős része a zsoldok kifizetésére megy el.

Egészen pontosan lehetetlen megállapítani, hogy az amerikaiak mennyi pénztől fosztották meg a világ legjobban finanszírozott terrorszervezetét, az Iszlám Államot. Egy dolog viszont biztos, több száz millióra is rúghat az Iszlám Állam pénzügyi vesztesége. Az amerikaiak becslése szerint körülbelül 500 és 800 millió dollárnyi készpénztől sikerült megfosztani őket 20 légitámadás során, amelyek kizárólag az Iszlám Állam pénz tartalékainak megsemmisítésére irányultak.

Az iraki fővárosban állomásozó Peter Gersten tábornok, az Iszlám Állam ellen indított amerikai műveletek parancsnokhelyettese, jelezte, hogy az egyik támadás során sikerült egy olyan épületet a földdel egyenlővé tenni Moszulban, ahol körülbelül 150 millió dollárt halmoztak fel a terroristák. Erről az épületről pedig hírszerzési és titkosszolgálati információk megszerzése után értesültek. Miután ez a hír eljutott hozzájuk, rögtön akcióba is kezdtek – mondta a tábornok.

Azt szintén nem tudni pontosan, hogy az Iszlám Állam mekkora vagyonnal rendelkezik. A becslések szerint körülbelül 2 milliárd dollárja lehet a terrorszervezetnek és a tavalyi évben 250 millió dollárral gazdagodhatott. Azóta viszont fordult a kocka. Az Iszlám Állam ugyanis egyre több területet veszít Irakban és Szíriában. Ráadásul az ellenőrzésük alatt álló olajmezőket pedig rendszeresen bombázzák az amerikaiak és szövetségeseik. Amerikai titkosszolgálati jelentésekből pedig kiderült, hogy a dzsihadista szervezetnek már komoly pénzügyi problémái vannak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja januárban arról számolt be, hogy a terrorszervezet legalább 50 százalékkal csökkentette harcosai fizetését, ez pedig a harci kedv drasztikus visszaesését, sokak dezertálását eredményezte. Az Iszlám Állam költségeinek 90 százaléka ugyanis a zsoldok és egyéb juttatások kifizetésére megy el. A dezertálások miatt új harcosok toborzására kényszerülnek, ami szintén sok pénzt emészt fel.  Gersten tábornok azt is elmondta, hogy információik szerint az Iszlám Állam már a gépjárműveiket is árverésre bocsátotta, hogy pénzhez jussanak.

kép: flickr.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez