Több millió dollárt bombázott szét az amerikai légierő

Szokatlan célpontot bombázott kedden az amerikai légierő Irakban. Moszul központjában egy olyan épületet szemeltek ki, ahol az Iszlám Állam pénztartalékai hevertek – tudta meg a CNN amerikai védelmi forrásból.

A rendhagyó légicsapásban porrá zúzták azt az épületet, ahol több millió dollárnyi készpénzt tartottak a dzsihadisták. Amerikai közlés szerint a felrobbantott összeget az Iszlám Állam későbbi műveleteire szánta. A Pentagon egyik szóvivője szerint két 900 kilós bombát dobtak az épületre, amely pillanatok alatt összeomlott.

De a dzsihadistákra mért csapás pénzügyi vonzata ennél sokkal fontosabb szerepet játszik. Éppen ezért több támadást terveznek a közeljövőben, a cél továbbra is az Iszlám Állam pénzügyi meggyengülése egészen addig a szintig, hogy képtelenek legyenek tovább finanszírozni állami entitásukat a régióban. Hasonló légitámadás volt a pár héttel ezelőtti is, akkor az amerikai harci gépek az Iszlám Állam olajszállító teherautóit semmisítettek meg.

A moszuli légicsapás – bár sikeresnek bizonyult –  rendkívül kockázatos támadás volt, mivel az épület egy sűrűn lakott területeten helyezkedett el. A parancsnokság eredetileg 50 civilt áldozott volna fel a sikeres akció érdekében, de a robbanás utáni hírközlések 5-7 áldozatról számoltak be.

A közlés nem tér ki arra, milyen forrásból értesült az amerikai hírszerzés a pontos helyszínről. De ahogy az információk birtokába jutottak, pár napos megfigyelés után drónokat és harci gépeket irányítottak a területre. A felvételek alapján végül eldöntötték, hol a legkevésbé kockázatos bombázni.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez