Havi egymillió dollárt kerestek a lánykereskedők a világ legszomorúbb hálózatánál

A háborúból akartak menekülni, és decens munkára kaptak ígéretet szállodákban és éttermekben. Aztán jött, ami a világ oly sok pontján jönni szokott ilyen esetben.

Libanonban a biztonsági erők a napokban csaptak le az ország legnagyobb lánykereskedő-hálózatára. Melynek tagjai összesen 75 nőt toboroztak sikerrel, hogy aztán fizikailag és lelkileg is megkínozzák őket. A lányok java Szíriából érkezett: jól jövedelmező munkát ígértek nekik, és azt, hogy kihozzák őket a háborús országból.

Az ígéret második fele teljesült, az első nem. A kicsempészett lányok két szálloda bezárt szobáiban kötöttek ki, Bejrúttól északra, egy vörös lámpás negyedben. Nem mindannyian a harcok elől futottak: a biztonságiak a mostani rajtaütésben olyan nőt is kiszabadítottak, aki már nyolc éve volt ott. A futtatóik becslések szerint 1 millió dollárt kerestek rajtuk – havonta.

Pillantás a pokolba

Az AFP fotókat készíthetett a felszámolt hálózat tevékenységének helyszínein. Ezeken látható a tengerparti Chez Maurice Hotel, Bejrúttól északra. Ez volt az egyike annak a két szállodának, melyeket bordélyházként működtettek a lánykereskedők. Akik erőszakolták és verték a nőket, némelyiküket meg is vagdosták a libanoni biztonsági erők szerint.

Aztán láthatunk egy kartondobozdarabra kézzel rótt feliratot: egyfajta házirendet, piros viasszal az ajtóra rögzítve. A kovácsoltvas kapuk és az elsötétített ablakok őrizték a titkokat: azt is, hogy a nap minden szakában sötétben ültek a lányok, természetes fényt nem láttak. Vagy azt, hogy az egyik 26 éves nő már nyolc éve ott ragadt: naponta 15-20 ügyfelet kellett kiszolgálnia, de ha nagyon sűrű volt a forgalom, akár negyvenet is.

Az ételről, a ruháról, a kozmetikumokról az őreik gondoskodtak: a nők csak akkor hagyhatták el a házat, ha terhességmegszakításra volt szükség. Négyüknek nemrég mégis sikerült kiszökni. Felugrottak egy Bejrút déli részére tartó minibuszra. Egyikük elmondta a sofőrnek a történetüket, a férfi felhívta a rendőrséget. A lányoknak menedéket nyújtottak, a rendőrök pedig nekiláttak a szállodák megfigyelésének. Aztán április elején meg is rohamozták őket.

200 abortusz

Nyolc őrt elkaptak, 75 nőt kiszabadítottak. Később őrizetbe vettek egy orvost is, meg egy nővért. A doktor 200 abortuszt ismert be. A rajtaütésben egy nyolc hónapos kisbabát is találtak.

A libanoni rendőrség szóvivője, Joseph Msalem ezredes arról számolt be a Business Mirrornak, hogy a két főkolompost még nem sikerült elkapni. A Szíriából menekülők közül egyre többen esnek szexuális kizsákmányolás áldozatául Libanonban és Jordániában – figyelmeztetnek a segélyszervezetek. A jelenség azonban, mint a 2008 óta fogva tartott nő esete is mutatja, nem volt ismeretlen a háború előtt sem.

Kérdések

A libanoni hatóságok szerint ez lehetett az ország legveszélyesebb emberkereskedő hálózata. Az őrizetbe vett bandatagok egyike korábban az egyik hírhedt szíriai titkosszolgálat tisztje volt. Libanonban kezdett új életet, a két szállóban, a Chez Maurice-ban és a Silverben működő bordélyok igazgatójaként.

Jóllehet Libanon a legkevésbé konzervatív országok közé tartozik a Közel-Keleten, a prostitúció ott is tilos – az ellenőrzés viszont hézagos. A mostani eset az ország legrémesebb lánykereskedő botránya, és sok kérdést vet fel a helyi sajtó szerint. Például ezt: ki tette lehetővé, hogy egy ilyen kiterjedt hálózat ily hosszú ideig láthatatlan maradjon?

Fotó: AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez