Legális a meleg-prostitúció Japánban?

A japán jogrendszerben tátongó kiskapu lehetővé tette, hogy az azonos nemű prostitúció gyakorlatilag legális legyen. Akik jól ismerik Japánt, tudják, hogy két dolog illegális: a szerencsejáték és a prostitúció. Így hát ez a két üzlet megy a legjobban.

Új félegészség

Az úgynevezett „új félegészség” nevű üzleti tevékenység már eléggé kiteljesedett Jokohama városában, Japánban. Az „új fél” kifejezés itt a transzneműekre vonatkozik, az „egészség” pedig egy eufemizmus a szexmasszázsra. Itt férfi alkalmazottak női ruhákba öltöznek, és ilyen módon várják egész nap a kuncsaftokat – a környék lakóinak szeme láttára.

Az ilyen szobák, vagy épületek semmilyen módon nincsenek jelezve, csupán az „új félegészség” honlapokon érhetők el. Az ügyfelek így foglalnak időpontot, majd érkezésükkor külön fogadják őket. Bár mindez diszkréten zajlik, a környékbeli lakók számára egyre gyanúsabbak lettek az ilyen esetek: férfiak jönnek-mennek egész nap, parfümtől bűzlik a lift, stb.

Meggyőződve afelől, hogy a házban valószínűleg prostitúció folyik, a lakók kihívják a rendőrséget, hogy lelepleződjön az illegális szolgáltatás. Azonban a rajtaütés gyakorlatilag eredménytelen, mert a szexiparra vonatkozó japán törvényi szabályozás nem terjed ki arra az esetre, ha csak férfiak érintettek a dologban. Függetlenül attól, hogy a lakók ezt ellenzik, tulajdonképpen a tevékenység legális.

MG_6661

Fueiho

A fueiho-ról már írtunk: ez az a törvény, amely korábban tiltotta, ma pedig erősen szabályozza Japánban az éjszakai táncmulatságokat. Mint azt tudjuk, a törvény kiterjed minden szexuális szolgáltatásra, ami fellelhető hostess klubokban, a szobalány kávézókban, és a bárokban.

Érdekes módon, a brutálisan bonyolult fueiho törvény arra is kitér, hogy mekkora lehet a világítás a táncparketten, mennyire lehet hangos a zene. Sőt, a szexualitást is meghatározza, de csak annak heteroszexuális fajtáját. Ez azt jelenti, hogy a férfi-férfi, vagy nő-nő közötti nemi aktus egyszerűen nem létezik a fueiho szemében, ezért érinthetetlen.

A japán törvényhozók ugyan igyekeznek tudatosan és érzékenyen kezelni a LMBT kultúrát és problémákat, de azt nem magyarázzák el, hová is sorolható ez az egész a szabályozásban.

top21

Reformra van szükség

Annak ellenére, hogy a törvény nem segíti a lakókat ezekben az ügyekben, ők mégis elérik, hogy a környékükön ne működjön ilyen üzlet. Amint kiderül a dolog, a bérbeadók kilakoltatják őket, megszüntetik a helyet. Úgy tűnik erre az üzemeltetők is fel vannak készülve, ugyanis az ilyen üzletek állítólag folyamatos mozgásban vannak.

A lakosoknak azonban ez nem elég. Most azért küzdenek, hogy sehol se nyílhassanak az új félegészséget kiszolgáló helyek. Arra buzdítják a rendőrséget, hogy erre is terjesszék ki a fueiho törvényt. A japánoknak ez most egy fontos cél, hiszen a prostitúció bármilyen formája fenyegetést jelent az emberi jogokra nézve. Azonban figyelembe véve az LMBT-jogok fejlődését az ázsiai országban, lehet veszélyes terepre tévednek az ellenzők.

Megfelelő törvénykezés Japánban jelenleg erre vonatkozóan nincs, de ha lenne is, számos további kérdést vetne fel. Egy japán oldal szerint, ha az azonos nemű szexualitás büntethető, akkor jogoknak is kellene társulniuk hozzá ugyanúgy, mint például a házassághoz.

rainbow

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez