Marokkói ketrecharcossal akart robbantani az Iszlám Állam Rómában

Az olasz rendőrségnek szerencsére sikerült elfognia a marokkói származású kick-boxost és három további személyt, akik a feltételezések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából hajtottak volna végre merényletet. De hogy miért pont Olaszországban? Ez az igazán érdekes ebben a sztoriban.

Az olasz hatóságok úgy tudták meg, hogy terrortámadás van készülőben Olaszország ellen, hogy sikerült lehallgatniuk egy kommunikációs csatornát Szíriában, az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területeken. Innen értesültek arról, hogy a terrorszervezet több merénylet végrehajtását rendelte el, még az idei évre. Maurizio Romanelli ügyész elmondta: a mostani eset abban különbözött a többitől, hogy az üzenet, illetve az utasítás egy konkrét személyt bízott meg azzal, hogy támadást hajtson végre az országban.

image_3295_v1

Az információ birtokában az olasz hatóságok nem teketóriáztak, rögvest akcióba léptek, hogy felkutassák az Iszlám Állam megbízottját. A feltételezések szerint ez a személy pedig nem más, mint Abderrahim Moutharrick, akit feleségével, Salma Bencharkival együtt le is tartóztattak.

Abderrahim Moutahrrick Marokkóban születetett, de már nagyon régóta Olaszországban, Leccóban élt, és a sportvilág elismert harcművészként tartotta számon. Ráadásul olasz állampolgár. A ringben több győzelmet is arató kick-boxos azonban kész lett volna saját életét is feláldozni azért, hogy merényletet hajtson végre Olaszországban. A feltételezések szerint Rómában lépett volna akcióba, ahol a katolikus egyház központja, a Vatikán is található.

thrhhr

Az ügyész azt is elmondta, hogy a kick-boxos állítólag azt tervezte, hogy feleségévével és két kisgyermekével kiutazik Szíriába, az Iszlám Állam területére. Ott nyilván kiképzésen és további agymosáson mentek volna keresztül, hogy végül Olaszországba visszatérve végrehajtsák küldtetésüket. Feltételezések szerint egy másik marokkói férfi, Abderrahamane Khachia is velük tartott volna, őt Varesében tartóztatták le az olasz hatóságok. Közben letartóztatási parancs van érvényben Mohamed Koraichi és felesége ellen is, akik még tavaly távoztak az országból három kisgyermekükkel, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Őket is terrorcselekményekkel gyanúsítják az olaszok.

Vatikán
Vatikán

De miért pont Olaszországban, Rómában akart lecsapni az Iszlám Állam? Minden bizonnyal azért, mert itt található a katolikus egyház központja, a Vatikán. Az Iszlám Állam pedig már a kezdettektől fogva azzal fenyegetőzött, hogy birodalma, a kalifátus Rómáig is el fog érni, elpusztítva a kereszténység központját, amely szerintük a hitetlenek gyülekezete. Ráadásul Ferenc pápa 2015. április 12-én, megválasztásának második évfordulóján meghirdette az irgalmasság rendkívüli szentévét. Ez tavaly decemberben kezdődött és egészen idén novemberig tart. Az Iszlám Állam számára ezért szimbolikus jelentőséggel bírna, ha ez idő alatt sikerülne merényletet végrehajtania Rómában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez