Tízezrek menekülnek a tűz elől Kanadában

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki, amely a heves szél miatt gyorsan terjed.

A tűz a 80 ezres város déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé “terelik” a lakosságot. A lángok a város szélét már elérték, leégett egy lakókocsikból álló lakópark, és a tűz egyre közeledik a város központja felé.

Darby Allen tűzoltóparancsnok szerint a belvárosban kisebb tűzgócok alakultak ki, de ezeket sikerült eloltani. A lakott területekre jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánik van, hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a városból kivezető utakon, a befelé vezető főutat pedig lezárta a rendőrség. Személyi sérülésről mindazonáltal egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem.

Jelenleg 1,8 ezer hektáros területen ég a város környéki erdő, a lángokat és a magasba emelkedő füstöt a várostól több tíz kilométerre is látni lehet.

fire-1

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékszállásokat alakítottak ki.

A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot. A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére.

Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez