Óvszer óvja az ausztrál olimpikonokat a Zika ellen

Nemcsak teljesítményük, de a Zika-vírus miatt is aggódhatnak az idei riói olimpia sportolói. Az ausztrálok egészségéről egy vírusölő óvszerrel gondoskodnak, de a szakértők szerint ez közel sem jelent százszázalékos védelmet.

A Zika-vírus annyira veszélyes, hogy törölni kellene az idén augusztusban esedékes olimpiát Rio de Janeiróban – jelentette ki az Ottawai Egyetem biológusa, Amir Attaran a Foreign Policy cikkében. Évelején az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetet hirdetett a Zika miatt, amely tavaly jelent meg Brazíliában.

Először 1947-ben mutatták ki az ugandai ZIKV erdőségeiben a Zika vírust, az embereket érintő megbetegedéseket pedig 1968-ban diagnosztizálták Nigériában. Az általában fej- és ízületi fájdalmakkal, kötőhártya-gyulladással, bőrkiütésekkel és lázzal járó fertőzés a kismamák magzatára különösen veszélyes, mert súlyos fejlődési rendellenességet, kisfejűséget, illetve egyéb neurológiai szövődményeket is okozhat.

Nyílt titok, hogy az olimpiai falvakban nemcsak a versenyekre készülve végeznek testmozgást a sportolók. Komoly problémát okozhat ez a szexuális úton is terjedő Zika-vírus miatt. Az ausztrál olimpikonokról viszont gondoskodik az ottani Starpharma gyógyszervállalat és az Ansell Limited óvszergyár.

Közleményben tudatták, hogy a Dual Protect óvszerrel szerelik fel az ausztrál csapat tagjait. Ez az egyetlen olyan vírusölő gumióvszer a világon, amely szinte teljesen véd a Zika ellen a VivaGel síkosítónak köszönhetően.

Ez azonban kevés – figyelmeztetett Amir Attaran. A Dual Protect ugyanis nem használható a vírust terjesztő szúnyog ellen. És bár az ondón keresztül igen, de az egyéb testnedveken át nem akadályozhatja a Zikát.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez