Terrorakció miatt zuhant-e le az egyiptomi gép? – a szemek Párizson

A görögök és az egyiptomiak mellett Franciaország is bekapcsolódott a Földközi-tenger fölött lezuhant EgyptAir-gép roncsainak kutatásába: hajókat és repülőgépeket küldött abba a térségbe, 200 kilométerre az egyiptomi partoktól, ahol az Airbus A320-asnak hajnalban nyoma veszett.

A gép, 66 emberrel a fedélzetén a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről szállt fel. Az utasok közül 15 francia volt, 30 egyiptomi, kettő iraki, egy-egy pedig brit, kanadai, belga, kuvaiti, szaúdi, algériai, szudáni, csádi és portugál – köztük egy kisgyermek és két csecsemő.

Hogy mi történhetett, azt csak találgatják – az egyiptomi légügyi hatóságok szerint két órával a gép eltűnése után segélykérő jelzés futott be az egyiptomi hadsereghez, amely viszont ezt tagadja. Görög lapértesülések szerint egy görög kereskedelmi hajó legénysége “lángokat” látott a levegőben akkortájt, amikor a gép eltűnt.

A terrorakciót sem zárják ki az egyelőre csak spekuláló szakértők. Ha így volt, akkor a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre irányul elsőként a figyelem: lehetett-e ott bármi hiba a biztonságban, és a fedélzetre csempészhetett-e bárki robbanószerkezetet – írja a BBC honlapja. A légikikötőben a biztonság mindig is szoros volt, és még szorosabb lett a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után. Katonák járőröznek, kívülről minden rendben, de mi a helyzet azzal, ami nincs szem előtt: a személyzet és az utasok megfigyelésével? – teszi fel a kérdést a BBC.

Mely szerint gyenge pont lehet, hogy a reptéri alkalmazottak közül sokan a bevándorlók lakta párizsi külvárosokból érkeznek nap mint nap munkahelyükre. Tavaly átvilágítottak 86 ezer olyan dolgozót, akiknek jogosultságuk volt a gépekhez jutni. Közülük több mint 60-nak visszavonták ezt a jogát, mert azt gyanították, hogy radikális iszlamista kapcsolatokkal rendelkeztek.

A nyomozás persze arra is kiterjed majd, hogy ha volt robbanószerkezet egyáltalán, felkerülhetett-e máshol a gépre.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
  1. […] Forrás: Terrorakció miatt zuhant-e le az egyiptomi gép? – a szemek Párizson […]

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez