Nem eléggé csábító a Krím az orosz turistáknak

Nagy reményeket fűzött a Krím-félszigethez a Kreml – turisztikai szempontból is. Viszont az utazási irodák adatai szerint nem jött be a számítás.

Amióta 2014 márciusában Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, több reklámfilmet is készítettek a turisták bevonzására. Aztán amikor a bombamerénylet miatt az egyiptomi, a Szu-24-es harci repülőgép lelövése miatt pedig a török chartereket letiltotta tavaly Vlagyimir Putyin, új lendületet vett a Krím mint menő nyaralóhely propagálása.

A törekvés egyelőre nem valami sikeres – számolt be a jelentős orosz napilap, a Kommerszant. A Biletix repülőjegy-értékesítő iroda 7,5, a Svyaznoy-Travel pedig 25 százalékos csökkenést tapasztal a Szevasztopolba szóló repülőjegyek piacán az idén.

Szakértők ezt a félsziget szegényes szolgáltatásainak tulajdonítják. Ugyan a Krímbe elutazni olcsóbb, mint Törökországba vagy Egyiptomba, de az alacsonyabb színvonalú szolgáltatás miatt csak kevesen mondanak másodszorra is igent a félszigetre. A helyzeten a retúrjegyek átlagosan 160.000 rubeles (körülbelül 70.000 forint) ára sem segít.

Mindez azonban csak az egyéni utakra érvényes. Sőt, a szervezett utazások száma még emelkedést is mutat. Tavalyhoz képest az idén 40-50 százalékkal nagyobb a kereslet erre a műfajra a Krímben. Ugyanakkor szakértők szerint ez a trend jövőre megtorpan.

A helyzetből a Fekete-tenger egyéb orosz városai profitálnak. Egyre többen választják belföldi úticélul például Anapát, Gelndzsiket és természetesen a legutóbbi téli olimpiáról híres Szocsit.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez