Sztálin nyomdokain: újra menő az egykori szovjet üdülő?

A gazdasági válsággal küzdő oroszok egyre szívesebben nyaralnak Abháziában a drágább Krím és Szocsi helyett – büszkélkednek a nemzetközileg Grúzia részének tekintett terület vezetői. Hozzájuk képest az utazási irodák már kevésbé lelkesek.

A Szovjetunió egyik legmenőbb turistaparadicsomának számított a Fekete-tenger keleti partjainál fekvő Abházia. Sztálin és Gorbacsov is szívesen járt ide nyaralni. A birodalom összeomlása után azonban az abház-grúz háború elkergette a turistákat a féltrópusi éghajlatú üdülőkből.

Ma a mintegy 300.000 lakosú területet a nemzetközi közösség Grúzia részének tekinti. Csupán Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Tuvalu, Vanuatu, Nauru, illetve a Dnyeszter-menti terület, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah ismeri el önálló államként.

Abházia, Grúzia, Dél-Oszétia (Wikipedia)
Abházia, Grúzia, Dél-Oszétia (Wikipedia)

Az elmúlt húsz évben üresen kongó abház tengerpartra mintha kezdene most visszatérni az élet. Tavalyhoz képest az idei nyárra már majdnem ötször annyi orosz turista fizetett be abháziai utazásra – írja cikkében a Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap.

Raul Hadzsimba elnök a turizmus 30 százalékos növekedéséről beszél, Avtandil Garckij turisztikai miniszter pedig 3,5 millióra teszi a tavalyi látogatók számát. A vitatott státuszú terület vezetése annyira lelkes, hogy a határellenőrzések lerövidítését, valamint a közlekedés és a különböző szolgáltatások fejlesztését ígéri a nyaralóknak.

Mindezt azonban túlzott optimizmusnak tartják a turisztikai szakértők. Mert bár tény, hogy a gazdasági válság, illetve az egyiptomi és török charterek korlátozásai miatt egyre népszerűbbek a Fekete-tenger orosz városai, Szuhumi mégsem körözheti le Szocsit, de még a Krímet sem. A Kirikov Group utazási iroda és a Hospitality Income Consulting tanácsadó cég csupán 10 százalék körülire becsüli az idei abház foglalások növekedését 2015-höz képest.

Hogy miért nem rúghat labdába Abházia az orosz turisztikai piacon, annak elsősorban infrastrukturális okai vannak. Oroszországon belül alig van közvetlen járat Szuhumiba, Grúzián keresztül pedig nehézkes az eljutás. A másik ok pedig a gazdasági válság. Az Ukrajna-politikája miatt jó két éve a szankcióktól és az alacsony olajáraktól sújtott orosz gazdaság egyre kevesebbeknek engedi az utazást, legyen szó bármelyik fekete-tengeri nyaralóhelyről.

Kép: Szanatórium Szuhumiban (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez