Ellopott ókori műkincseket adott vissza Izrael Egyiptomnak

Két ellopott és az országba csempészett fáraókori műkincset adott vissza Egyiptomnak Izrael, több évig tartó tárgyalások után – jelentette be a minap a tel avivi külügyminisztérium.

A hírek szerint két ókori, az Újbirodalom idejéből származó, hieroglifákkal diszített szarkofágfedélről van szó, melyeket négy évvel ezelőtt koboztak el törvénytelen tulajdonosaiktól az izraeli hatóságok. Akkor bukkantak rájuk, amikor razziát tartottak Jeruzsálem óvárosának egyik bazárjában. Állítólag Dubajban vásárolták őket, és Londonon keresztül csempészték Izraelbe. A két szarkofágfedelet az akkori híradások szerint kettéfűrészelték a csempészek.

Az izraeliek azt remélik, hogy a fáraókori tárgyak visszaszolgáltatása tovább erősíti az együttműködést a két ország között, és nem csak a kulturális örökség védelme terén – derül ki az izraeli külügyminisztérium közleményéből.

Az egyiptomi-izraeli viszony többnyire jónak mondható, mióta 2014-ben az Iszlám Testvériség országlása után Abdel Fatah el-Sziszi elnök került hatalomra. Egy múlt heti beszédében az egyiptomi államfő is így vélte, miközben új erőfeszítéseket sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldása érdekében. Egyiptom és Izrael még 1979-ben, Camp Davidben kötött békét egymással, amerikai közvetítéssel.

Fotó: Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez