Arab és keresztény Izrael első transznemű szépségkirálynője – videóval

21 éves, Talin Abu Hannának hívják, balettáncos. Arab keresztény Názáretből, és ő nyerte meg Izrael történetének első ilyen szépségversenyét. A transzneműek azok, akik nem tudnak azonosulni születéskor kapott nemükkel. A Miss Trans Israel résztvevői fiúknak születtek, de mindig is lánynak tudták magukat. És azzá is váltak.

Talin Abu Hanna képviseli majd  Izraelt a szeptemberi, barcelonai nemzetközi megmérettetésen. A szervezők sajtóközleménye szerint a tel-avivi verseny résztvevői valódi izraeli mozaikot testesítettek meg. Különböző a hátterük, különböző közösségekből jöttek és különböző vallások hívei, de mindannyian a bátorság és a tolerancia példái. Ez a témája az idei Pride eseménysorozatának is: “Nők a változásért”.

A több százból kiválasztott 12 résztvevő Izrael legkülönbözőbb tájairól érkezett, voltak köztük zsidók, keresztény és muszlim arabok, sőt még egy orosz izraeli is. A legtöbben táncosok vagy tervezők, de akadt köztük egy telemarketinges és egy cukrász is.

Az egyik szervező, Israela Stephanie Lev azt mondta: boldog, hogy a verseny így összehozta a legkülönbözőbb embereket, és bízik abban, hogy ez példa lesz a világ számára.

miss

A győztes jutalma egy 15 ezer dollárt érő plasztikai sebészeti csomag volt egy bangkoki kórháztól, repjeggyel és a lábadozás idejére szállodával.

A verseny ötletét a transznemű kanadai modell és tévészemélyiség, Jenna Talackova sztorija adta. Ő 2012-ben hosszú bírósági huzavona után elnyerte a jogot arra, hogy induljon a Miss Universe Canada versenyen. Melynek tulajdonosa, Donald Trump is áldását adta erre.

A tel-avivi rendezvényen először fürdőruhában, aztán kétszer felöltözve vonultak a résztvevők, végül a kérdés-felelet rész jött. A Jerusalem Post szerint a légkör felszabadult és örömteli volt,

bemutatkozó videóikban a transznemű lányok arról beszélte, hogy elégedettek önmagukkal, magabiztosak és kiléptek a rejtőzködésből. Örülnek annak, hogy most végre bárki láthatja, hallhatja őket, és megértheti, hogy egyenrangúak mindenki mással.

Már a verseny megkezdése előtt Talin Abu Hanna tűnt a legesélyesebbnek. Úgy nézett ki, úgy járt, úgy siklott, mint egy győztes – írja a jeruzsélemi lap. Aztán, amikor a fejére tették a koronát, héberül beszélt a nemzetközi sajtónak arról, hogy reméli: a verseny tényleg segít abban, hogy az izraeliek és egyáltalán az emberek nyitottabbak legyenek a transzneműek iránt, megtudják, kik is ők. Amikor a családjáról kérdezték, elmondta, hogy az édesanyja támogatja, el is akart jönni, de éppen külföldön van. Az édesapja viszont – hát az már más történet. Nem igazán fogadja el. Ő viszont szeretné, ha elég bátor lenne ahhoz, hogy szeresse a lányát, majd a kamerákhoz fordulva azt mondta: “Szeretném, ha tudná, hogy boldog vagyok, és ez őt is boldoggá tenné.”

Ajlin Ben-Zaken tízéves volt, amikor egy nap Jeruzsálemben kinyitotta az újságot, és megtudta: nincs egyedül. Azt a hírt pillantotta meg 1998 tavaszán, hogy az izraeli transznemű énekes, Dana International nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. És amikor ezt elolvasta, örökre megváltozott az élete.

A 27 éves Ajlin, aki a verseny legfotogénebb résztvevőjének díját kapta, három fivérrel és három nővérrel együtt nőtt fel egy ultraortodox zsidó családban Jeruzsálemben. Ő arról beszélt, hogy mindig sarokba állították otthon. 15 évesen megszökött otthonról, Tel-Aviv utcáin élt két hétig, míg végül talált egy helyet, ahol befogadták. Ma, 12 évvel később már elfogadja a családja: igaz, ők is változtak, világiasabbak lettek. De ha hazamegy sabbátra, ha nem is rejti el kiszőkített haját, konzervatívabban öltözik, mint máskor: nem akarja megbotránkoztatni a haredi szomszédságot. Szerinte Izraelben sokat változtak a dolgok az elmúlt években, de a férfiak számára ők továbbra is szexuális fantáziák tárgyai, és nem olyan nők, akikkel családot lehetne alapítani.

A 24 éves Almog Yehuda azt mesélte: születése pillanatától tudta, hogy lány. A játékboltokban a Barbiek izgatták, jóllehet édesapja a versenyautókra akarta rábeszélni. 18 éves korában kezdett hozzá önmaga átalakításához, hormonokat szedett, ezekhez tébé-támogatással jutott hozzá. Aztán 20 évesen Thaiföldre utazott, ott hajtották végre rajta a nemváltoztató műtétet, a családja teljes támogatásával. Pénzzel is, biztatással is segítették, hogy az lehessen, akinek érzi magát: nő. Egyébként az egész Közel-Keleten Izraelben a legtoleránsabbak a melegekkel és a transzneműekkel szemben, akiket a térség sok más országában üldöznek.

Miss Trans Israel azt nyilatkozta: “Ha Izrael állam lehetővé tette, hogy befejezzem a testem és lelkem közti harcot, akkor ez a béke állama.”

Fotó: The Times of Israel

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez